• התרת נדרים

התרת נדרים בראש השנה

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ט אדר תשס"ז
שאלה
הרב השיב לשאלה, האם דבר הנעשה שלוש פעמים נחשב לנדר כי "אנחנו אומרים בערב ראש השנה בשעת התרת נדרים, שמה שאנו עושים שלש פעמים זה לא נחשב נדר, ואני חושב שצריך להתכוון לזה באמת. ולכן גם אם אדם נהג מנהג מסוים שלש פעמים, אין לחשוש לנדר, אלא אם כן אדם הרהר שהוא מקבל עליו את הדבר כנדר". אם האדם לא התכוון לכך כשאמר התרת נדרים בערב ראש השנה, ההתרה עדיין נחשבת, אין הכוונה שבכוונה לא התכוונתי, אלא לא ידעתי שצריך לכוון בזה?
תשובה
כיון שאמרת בפני שלושה בטלת מראש כל הנדרים. וגם כעת אתה יכול לחזור ולומר לעצמך. שכל מה שתנהג שלוש פעמים וכל מה שתקבל על עצמך לא יהיה מתורת נדר. וזה מועיל.