• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

בניו של משה רבנו

הרב דוד חי הכהן

ח אלול תשס"ז
שאלה
האם משפחתו של משה רבנו לא נזכרת בתורה מחוסר ענין לציבור? בפרשת יתרו משה מתאחד עם משפחתו, לאחר שנפרד מהם כשירד למצרים לגאול את עם ישראל, אך בניו אינם נזכרים בהמשך התורה כגון בפרשת פינחס: "ואלה תולדות אהרון ומשה...", "ואלה שמות בני אהרון הבכור נדב...", היכן היו, האם חזרו למדיין, והקשה מכל היכן היו בניו כשמשה נאסף אל עמיו?
תשובה
המהר"ל בגבורות ד' מסביר את הטעם שנשא משה רבנו ע"ה גיורת, כי לא היה כאדם פרטי שראויה לו אשה פרטית כי הוא שקול ככלל ישראל. ונראה כי מטעם זה אין ראוי לדבר על משפחתו, כי זה עלול ליצור רושם שהוא אדם פרטי ככל אחד מישראל. ורק צריך לשים לב כי מעלה זו של משה היא רק לאחר מעמד הר סיני כשקיבל את התורה ומאז פרש ממשפחתו. אבל לפני כן כשלא עלה לאותה מדרגה עליונה של דיבור עם ד' פה אל פה נזכרו בניו ומשפחתו.