• המניין

חזרת הש"ץ במניין חסר

הרב שלום אילוז

כ"ז שבט תשס"ח
שאלה
מידי יום אנו מתפללים שחרית בבקר. קורה לפעמים שכאשר מגיעים לתפילת שמונה עשרה יש 8-9 אנשים שמתפללים עם החזן ועוד 2-3 מתפללים שעדיין לא הגיעו לתפילת 18 אך יתכן מאוד שאם תהיה חזרה יצטרפו בהמשך. במקרים כאלה נוהג הש"ץ כאילו יש 10 אנשים ומבצע קדושה בלבד ללא חזרה. האם לא ניתן לסמוך על כך שבבית הכנסת נמצאים 11-12 מתפללים ולבצע חזרה מלאה מתוך הנחה שעד שהשץ יסיים 18 יהיו מספיק מצטרפים לחזרה.
תשובה
לעניות דעתי במקרה כזה צריך הש"ץ להתחיל שמונה עשרה רגיל כיון שבבית הכנסת ישנם יותר מעשרה אנשים.