• גזל ונזיקין

שברתי משקפיים של חבר

כולל דיינות פסגות

ט אדר א' תשס"ח
שאלה
חבר שלי היה עם הגב אליי, באתי לתת לו צ’פחה על החזה (כשאני מאחורה כך שלא ראיתי מה הולך מלפנים), כמו בדרך כלל. המשקפיים היו תלויות על החולצה שלו והצ’פחה פגעה במשקפים ושברה אותם. האם אני צריך לשלם לו, אם כן, כשווי המשקפיים שהיו אצלו או כשווי המשקפיים כשהוא קנה אותם?
תשובה
המשנה במסכת בבא קמא (כו.) אומרת שאדם שהזיק חייב בין במזיד בין בשוגג בין באונס. לכן ברור שאתה חייב על הנזק שגרמת למשקפיים. לגבי הסכום שבו אתה חייב נסתפקו הפוסקים איך לשום חפץ משומש שאין לו ערך בשוק אבל לבעלים עצמם יש לו ערך גבוה כמו המשקפיים שאי אפשר למכור אותם בשוק אבל לאדם עצמו הם עלו הרבה כסף ולכן מבחינתו זה שווה הרבה, רוב הפוסקים הכריעו שלא ישלם את השווי של משקפיים חדשות, אלא שמים כמה הניזק היה מוכן לשלם בשביל לקנות משקפיים בדיוק כמו שהיה לו, למשל אם זה נשבר ברגע שהוא יצא מהחנות הם שוות ממש כחדשות וישלם לו משקפיים חדשות, אבל אם הוא כבר משתמש בהם כמה שנים הם לא שוות כחדשות כי ממילא הוא תכנן בקרוב להחליף אותם לכן הם שוות רק חלק מהסכום. להלכה נראה שצריך לבדוק בדיוק מה ניזק, אם המסגרת לא נשברה לא חייבים עליה כלל ועל מה שכן נשבר צריך לבדוק כמה עולות משקפיים חדשים מהסוג הזה בדיוק (בחנות ממוצעת) ולשלם את רוב הסכום על פי השומא שאמרנו: כמה הניזק מוכן לשלם על המשקפיים הישנות במקום לקנות חדשות. מורנו ראש הכולל הרה"ג אברהם יצחק הלוי כלאב שליט"א אמר שכיוון שזו שומא מסובכת כדאי לעשות פשרה ולשלם שני שליש משווי משקפיים חדשות. [המקורות לתשובה הם שו"ת מנחת שלמה ח"ב סי' קלה ותחומין ח' מאמרו של הגרז"נ גולדברג וכן מאמרו של הרב מרדכי פרבשטיין בקובץ דברי משפט כרך ב'] בברכה הרב אריאל איגרא