• שבת ומועדים
  • 'דתי' ו'חילוני' בשבת

אירוח מחלל שבת לליל שבת בלבד

הרה"ג דוב ליאור

כ"ג סיון תשס"ח
שאלה
אחי היקר נשוי טרי ושניהם לצערנו לא שומרים שבת. האם בליל שבת (שישי) מותר לנו לכתחילה להזמין אותו בידיעה תחילה שהוא חוזר לביתו עוד בשבת? *אציין כי הוא גר במרחק שמאפשר לו ללכת ברגל אך הוא בוחר לבא ברכב. מצד אחד- אם ישאר בביתו אזי שבת כיום חול בעיניו! מאידך גיסא- אם אנו מזמינים אותם, הם מגיעים מערב שבת, שומעים קידוש, נוטלים ידיים, ברכות, זימון לאחר הארוחה, ושומע דבר תורה על השולחן, שיחה לאחר הסעודה, מלווה בפירות ושתיה חמה וברכות (!) מדובר בתלמיד חכם, שסטה מן הדרך לפני כעשור, ולא מן הנמנע שאם נדחה אותו מלבא הוא רק יתרחק יותר ויותר. כיצד עלינו לנהוג?
תשובה
אל תזמין אותם. אצלנו ביהדות יש לנו כלל, שהמטרה איננה מקדשת את האמצעים. גם אם אדם חותר למטרה מכובדת וטובה, צריך לעשות זאת בדרכים כשרות, אחרת, זה בחינת "מצווה הבאה בעבירה". אצל הקומוניסטים כל מטרה מקדשת את האמצעים, אך ביהדות זה לא כך. למרות שיצא מזה דברים טובים, זה לא אומר שמותר לנו בדרך לדרוך ולרמוס דברים אחרים.