• זמני התפילה והיום

להשלים מניין המתחיל לפני הזמן

הרה"ג יעקב אריאל

י"ד אלול תשס"ח
שאלה
מנין שחרית בישובי מתחיל באופן קבוע בשעה 5:15 בבוקר (מנין של אנשים שרובם עובדים). לעיתים הזמן מתאים עם הזמן בהלכה לכתחילה ולעיתים לא. בישוב ליד (מרחק של פחות מ-5 דקות נסיעה) יש מנין שחרית באופן קבוע בשעה 6:00. מכיוון שהמנין בישובי הוא מנין דחוק באנשים ולרוב אני העשירי או האחד עשר, כיצד עלי לנהוג, האם אני, שאינני דחוק בזמן, צריך להמשיך להתפלל במנין הפועלים בישובי גם כאשר המנין מתחיל לפני הזמן ההלכתי ולחזקו או שאני צריך להתפלל במנין מאוחר יותר שזמנו מתאים לזמן ההלכתי?
תשובה
קיום מניין בישוב הוא הכרחי להגדרת הישוב כקהילה ישראלית, יש לעשות כל מאמץ לשמור על המניין אולם רק בתנאי שהדבר יעשה במסגרת ההלכה. זמן הנחת תפילין כיום הוא ב 5.30, אתה יכול לברך על התפילין בין ישתבח לברכו. תבקש מכולם שינהגו כך אך גם אם לא יעשו כן לפחות אתה תשמור על ההלכה ותסייע בקיום המניין.