• שאלות כלליות

הבדלים בהלכות כשרות

הרב שלום אילוז

ד כסלו תשס"ט
שאלה
1. רציתי לדעת כיצד יש לנהוג כאשר שני אנשים בעלי מנהגים שונים אוכלים יחדיו. למשל, האם אשכנזי שאינו שותה בכוסות זכוכית גם לחלב ובשר, מה עליו לעשות בבית ספרדי ששם זה מותר? ובכלל מהו העקרון כשאדם מגיע למקום ששם נהוג להתיר דברים שלפי מנהגו הם אסורים, האם זה טרף בשבילו או שנוהג כמו בעל הבית? 2. האם לספרדים יש בעיה לחתוך משהו חריף (פלפל, בצל, שום) לארוחה בשרית בסכין חלבי?
תשובה
1. בדברים שהם אסורים מן הדין אין להתיר אפ' שנמצא בביתו של אחד שנוהג להתיר בזה, אך דברים שאינם אלא חומרא בעלמא יש לנהוג כמו אותו מקום שבו אתה נמצא. אולם בדוגמא שנתת לגבי כוסות לעניות דעתי אין בזה שום איסור כיון שבדרך כלל השימוש בכוסות אלו הוא בכלי שני או אפ' שלישי, שאינו בולע ואינו פולט לכו"ע. 2. כן, אסור לחתוך חריף בסכין חלבי ולהניח החריף בתבשיל בשרי, וכן להיפך.