לך בשלום או לך לשלום

הרב אוריאל טויטו

י"ח כסלו תשס"ט
שאלה
שמעתי ויכוח ואני מבקשת לדעת כי לפעמים טועים בדיבור. האם כשאדם נוסע יש לומר תלך בשלום ותחזור בשלום או לך לשלום ותחזור לשלום, ומה ההבדל?
תשובה
כבר חכמים בגמרא עסקו בשאלתך וקבעו (תלמוד בבלי מסכת ברכות דף סד עמוד א): "אמר רבי אבין הלוי: הנפטר מחברו אל יאמר לו לך בשלום, אלא לך לשלום. שהרי יתרו שאמר לו למשה (שמות ד') לך לשלום - עלה והצליח, דוד שאמר לו לאבשלום (שמואל ב' ט"ו) לך בשלום - הלך ונתלה". וטעם הדבר שההולך בשלום הרי הוא סבור שהוא הולך במקום שיש בו שלום, אולם הדרך היא מקום הסכנה, ולא ידע להזהר ממנה. אבל ההולך לשלום הוא זה היודע שהדרך היא במקום הסכנה, ואנו מאחלים לו שיגיע למקום שיש בו שלום. וכמובן שאין מדובר כאן רק על שביל ודרך בין כפר לעיר, אלא על דרכו של האדם בעולם. האדם צריך לדעת שהדרך שהוא צריך לעבור אינה תמיד דרך של שלום, ויש הרבה מאבקים לאדם במהלך חייו, אך אנו מאחלים שסופו יצליח להגיע אל השלום, כלומר, אל השלמות. תשובת הרב דב ליאור