• עבודה זרה, פסלים ותמונות

מבחן - שאילות על ע"ז

הרב ש. יוסף וייצן

י"ח תמוז תשס"ט
שאלה
במבחן הפסיכומטרי, שחיוני לקבלה לאוניברסיטה וכדו’, שלפעמים נקודות בודדות עושות את ההבדל בין קבלה לדחיה, הופיע קטע להבנת הנקרא בעיון דת מסוים של ע"ז, כולל לא רק ההיסטוריה אלא גם האמונות שלהם, שמות אלילים, וכו’. מה היה עלי לעשות (ומה על נבחנים אחרים לעשות אם חומר כזה מופיע בעתיד?) להפסיק לקרוא את הקטע ברגע שמבינים שמדובר בע"ז? ואם כן, מה עם השאילות עליו? (זה מבחן רב-ברירתי, עונים ע"י שממלאים עיגולים בדף שאילון.) להשאיר מקומות ריקים בשאילון? למלא את השאילון באקראי, כדי שיהיה סיכיו לא לאבד את כל הנקודות? היתה גם שאלה קצרה (שבוחנת אוצר מילים) שהנושא שלה היתה חג של ע"ז (המילה הנבחנת עצמה לא היה ע"ז), שלא מבינים במה מדובר עד שכבר מסיימים לקרוא אותה. על זה מותר לענות? והאם ראוי להתלונן על זה, אם כן, מה כדאי לכתוב?
תשובה
מותר לענות לצורך המבחן וכשהמטרה אינה לעיין בתוכן אלא בכדי להראות הבנת הנקרא. זה דומה ואף קל יותר ממה שכתבו שהרמב"ם קרא בספרי ע"ז כדי להתלמד. ודאי שאם אפשר לדאוג שלא יהיו שאלות מקטעים של ע"ז זה עדיף. המקור לאיסור מופיע ברמב"ם ספר היד החזקה פרק ב' הלכה ב' מהל' עבודה זרה. את יכולה לצטט את הרמב"ם הזה ולבקש שלא יהיו קטעים שמתארים עבודה זרה. יש מספיק קטעים אחרים שבהם ניתן לבדוק את הבנת הנקרא.