• שאלות כלליות

נתק בין אחים

הרב ש. יוסף וייצן

ו אלול תשס"ט
שאלה
שואלת אני כאם חד הורית שבעלי נפטר ממחלה קשה לפני כ- 25 שנים. כתוצאה מזה בני הבכור הפך חרדי קיצוני, וכיום שלושתם נשואים , כאשר האחד חרדי קיצוני, השני גרוש ונשוי בשנית בנישואי אשרם, והצעיר נשוי לגרושה, אגב אנחנו כוהנים. האם הדת מחייבת נתק בין אחים , במקרה כזה,כי בני הבכור מסרב לפגוש ככלל את גיסותיו, והדבר מכאיב לי ולשניים מאוד, האם לדת אין רחמים היא כה נוקשה וחסרת רחמים והתחשבות???
תשובה
אני מאד מבין את כאבך כאימא. יש מקרים בהם היחידים נושאים בעול של ערך מקודש שיש בעם ישראל. למשל יש דין שאישה נשואה שזינתה בנה שנולד מכך הוא ממזר. ממזר אסור לו להתחתן עם בת ישראל שאינה ממזרת. מה הוא אשם. מדוע הוא סובל. אולם אנו כל כך רוצים לחזק את התא המשפחתי ולגרום לקדושת ושמירת המשפחה שבשביל זה לפעמים גם היחידים משלמים מחיר. הממזר נאסר לבוא בקהל בכדי להחדיר את הערך המקודש של קדושת המשפחה הישראלית. כך גם בנוגע לאיסור גרושה לכהן. בנך החרדי רוצה לשמר את קדושת הכהונה. אחד מן ביטויים לקדושה של הכהונה זה ההלכות המיוחדות שיש לכוהנים בנוגע לנשים שמותר לו לשאת. בנך אינו יכול לקבל את חילול קדושת הכהונה. הוא מבטא זאת באי הסכמתו להכיר בגיסותיו. אין טעם להתווכח איתו. הוא לא עושה זאת בשמחה. הוא גם סובל מכך. אולם אין לו ברירה הוא נושא על כתפיו את הערך של קדושת הכהונה וערך שמירת ההלכה היהודית. באמת זהו סבל גדול אולם לפעמים בשביל ערכים שאנו מאמינים בהם אנו מוכנים לסבול. אני מתפלל יחד עימך שתזכי לראות את משפחתך מתאחדת בצורה שלא תסתור את ערכי ההלכה והתורה.