• גזל ונזיקין

התחייבות באחריות על ידי נגיעה בחפץ

כולל דיינות פסגות

י"ח שבט תש"ע
שאלה
ראובן ושמעון היו אצל לוי. ראובן השאיר את הפלאפון שלו על השולחן ושמעון שיחק איתו שלא בידיעתו. לאחר זמן נגנב הפלאפון. האם בנגיעתו של שמעון בפלאפון בלא רשות ראובן, נתחייב באחריותו? מה הדין במקרה שעצם הידיעה על כך שנגע בפלאפון הגיע ממנו? (ואז לכאורה יהיה דין "הפה שאסר הוא הפה שהתיר", מגו דאי בעי שתיק). האם הדין ישתנה בעקבות כך?
תשובה
שמעון אינו חייב על הפלאפון שנגנב. הסבר: ישנן מספר דרכים שבהן יכול אדם להתחייב באחריות נזקיו של אחר שהיה ניתן לחשוב ששיכות כאן: מזיק- זהו החיוב הבסיסי של אדם בנזקי אחר, אך כאן שמעון לא הזיק כלל. שומרים- בנדון דידן שמעון לא קיבל עליו כלל חיובי שמירה כלפי ראובן, ומעולם לא הסכים לשמור עבורו את החפץ גניבה- גנב חייב אף באונסין. אך גנב צריך לרצות לזכות בחפץ ע"י גניבה זו ולעשות פעולה קניינית וכאן שמעון כלל לא רצה לגזול את החפץ. ואף אדם שגנב ממש על מנת לצער חברו נחלקו אחרונים האם חייב כגנב/שחייב בחיובים חלקיים/פטור. (עיי' בריש סי' שמח' ובפת"ש וקצוה"ח שם ואיך יישבו את הגמ' ב"מ סא'). ואף מצאנו ש"שלא מדעת גזלן הוי" (ב"מ מא, מג: ועוד רבות והופיע מס' פעמים בשו"ע כגון בהלכות פקדון סי' רצב') אך נראה ששואל כזה פירושו שמשתמש בחפץ שימוש הראוי לו (נראה שבפלאפון היה מתחייב אם היה מתחיל להתקשר ממנו ללא רשות) וכאן במשחק בעלמא לא הוי גנב. ועוד, נראה שבשימוש שהבעלים לא מקפידים עליו לא הוי גזלן, וסעד לדבר מצאנו באו"ח סי' יד' שכתב הב"י שאדם שהשתמש בטלית חברו בלא רשותו לא הוי גזלן כיון שאין בזה בלאי ו"ניחא לי לאיניש דאיתעבד מצווה בממוניה" אך אם לא קיפל כראוי הבעלים מקפיד ויכול להיות שיחשב גזלן ע"כ. ואף שאף שכאן לא עשה שמעון "מצווה" בפלאפון, על כל פנים למדנו שאם שאם ידוע שהבעלים לא מקפיד לא נעשה גזלן בכך. ועוד, שאף אם נאמר למרות הכל שנעשה גנב, הרי מבואר בחו"מ סי' שנה' שאדם שגנב דבר שאין בו רוח חיים והשיבו למקומו, והבעלים לא ידעו לא בגניבה ולא בהשבה, יצא יד"ח. ואם כן גם במקרה שלנו הרי השיב שמעון את החפץ למקום שהיה בו. לאור הנ"ל, לא נראה שניתן לחייב כלל את שמעון. לשאלתך לגבי מיגו, אין זה עניין כלל לכאן שהרי אין כאן ויכוח בטענות והדברים ברורים ולכן מיגו לא יעלה ולא יוריד. הרב ישראל גנץ