• המניין

קדיש יתום במניין שלא עונים אמן

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ט סיון תש"ע
שאלה
אימי נפטרה לפני כחצי שנה ומאז אני מתפלל שלוש פעמים ביום לשם אמירת קדיש על מנת לזכות אותה בתקווה שנשמתה תגיע למעלה גבוהה ככל שניתן. לעתים נוצר מצב שבתפילת שחרית לא כל המתפללים עונים אמן כשצריך (גם בקדיש יתום וגם באשר קדישים) ואני תוהה האם הקדיש אותו אני קורא מועיל על אף שלא כולם עונים (במצב בו אנו בדיוק עשרה מתפללים). רציתי לדעת, האם עליי להמשיך להתפלל בבית הכנסת הנ"ל, והאם קריאת הקדיש מתקבלת גם ללא עניית אמן של עשרה אנשים?
תשובה
התנאי העיקרי לקדיש זה לא עניית הציבור אלא עצם נוכחותם. ודאי שהם מבחינתם מפסידים מעלות רבות בכך שלא מרוכזים בקדיש אולם אתה יוצא ידי חובת מצוות הקדיש. אם אין בכך טירחא, ודאי שעדיף להיות בבית כנסת שהתפלה והקדיש מרוממים יותר אולם אם הם צריכים אותך למנין אל תפרוש כדי שלא יתבטל המנין.