• גזל ונזיקין

נזקים בטעות ביום יום

הרב שמואל אליהו

י אלול תשע"א
שאלה
שלום הרב, יש לי ארבע שאלות. 1)מקרה שקרה לי. ישבתי בספריה ובטעות כשהעט פתוח קשקשתי ללא תשומת לב מעט בספר ובשולחן שבספריה..את השולחן ניקיתי עם האצבע. ולספר היה נכון לומר לספרנית? או שזה מקרה שיכול לקרות ולכן לא מקפידים על כך ואין צורך לומר? 2)מקרה שני שקרה לי.. במכונת צילום שלא מחזירה עודף היה שם כסף. אני הגעתי לצלם וצלמתי מהכסף שהיה שם. השאלה האם זה של מישהי שהכניסה מטבע וזה עודף שנשאר לה ולא היה לה צורך בזה, וזה הפקר? או שזה של מישהי שהלכה לרגע ותכננה לחזור ולהמשיך לצלם? אני יצאתי מנקודת הנחה ההראשונה. אך יתכן שטעיתי. איך נכון להתנהג לפני מעשה?ואחרי מעשה? 3)ושאלה נוספת:שאלות מסוג זה צצות וקורות בחיים. לפעמים אני חושבת שזו נובע מרגישות שלי לסביבה..ואולי אלו דברים קטנים שאנישם לא בטוח שמקפידים עליהם.. ואלי למרות ה"בטעות" זה קרה וזה לא בסדר.. אז מה נכון לחשוב?לומר לעצמי זה לא נעשה בכוונה ולכן לא קרה כלום?או כמו במקרה של הספר אז לשאול את הספרנית..??כי זה לא תמיד נעים ונח לשאול את האדם האחראי בפרט שזה קרה בטעוןת וללא תשומת לב. אולי יש כלל שלפיו אני יכולה להחליט מה נכון לעשות כשמקרים כאלו קורים? 4)ושאלה נוספת גם מקרה שקרה השתמשתי בתנור חימום של חברה ששותפה לחדר איתי, והשארתי אותו דולק לזמן ממושך ופס אחד בתנור נהרס והפסיק לעבוד. באותו רגע לא יחסתי לזה חשיבות. אך מה נכון לעשות במקרה זה? אני לא יודעת אם מותר להפעיל תנור לזמן ממושך או לא.אז אולי השתמשתי בזה וזה קרה תוך כדי שימוש. ואולי למרות זאת זה נחשב שהזקתי לחפץ שלה. היא לא אמרה לי כלום על כך, כזכור לי. האם אני פטורה מלהשיב לה? אציין שזה קרה לפני כשנתיים.וזה מביך להזכיר לה זאת ולדבר איתה על כך. אולי יש דרך לעשות תשובה בדרך אחרת? סליחה על האריכות, תודה רבה רבה.
תשובה
1. אם הספרנית הייתה רואה אותך מקשקשת על הספר היא הייתה נזעקת ומונעת אותך מזה, ולכן את צריכה לדאוג לכפר על זה. אם אפשר למחוק מהספר, הכי טוב. ואם לא, את יכולה לתרום כסף לקופת הספרייה, ואת לא חייבת לספר לספרנית. 2. זו שאלה מעניינת. מהצד של בעל המכונה ודאי שזה לא שייך לבעל המכונה. אם אפשר למצוא את הקודם שהשתמש זה הכי טוב, זה השבת אבדה. אם אי אפשר למצוא אותו, אפשר להשתמש. 4. אם השתמשת בדרך רגילה, את פטורה. ואם השתמשת בדרך לא רגילה, כפי שנשמע מהתיאור שלך, שהשתמשת בו הרבה זמן, את חייבת לשלם את ההפרש בין כמה שעולה תנור שלם לבין כמה ששווה התנור הזה עכשיו.