• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

נפשי תידום או חילול השם

רבנים שונים

ב תמוז תשע"א
שאלה
יום אחד ישבתי בקדמת האוטובוס, ליד החלון (האוטובוס היה ריק כשעליתי). אישה זקנה ושברירית עם מקל הליכה התישבה לידי, איש עם מקל עלה לאוטובוס, התחלתי לקום בשבילו אבל לא הצלחתי משום שגם אם הייתי יכולה לעבור בדוחק ע"י האישה כך שהיא לא תצטרך לקום, הייתי חסומה על ידי הגבר שעמד בצמוד לזקנה והאוטובוס כבר היה בתנועה, בסופו של דבר הוא המשיך ללכת מעט במעלה האוטובוס ומצא מושב פנוי, ואז קמה אשה ואמרה בקול רם שזו חרפה שלא קמתי בשבילו. בתחילה, חשבתי שעדיף לא להגיב אלא לקבל את העלבון בשקט (נפשי תידום). אחר כך הירהרתי מחדש שזה חילול השם משום שאני לבושה כמו דוסית. לפני שירד ניגשתי אליה כדי לנסות להסביר לה בשקט מה קרה, כדי שלא יהיה לה רושם שלילי על יהודים שומרי מצוות. היא היתה תוקפנית מאוד כלפי, ואמרה שהיא לא מעוניינת לשמוע, ואת הערותיה היא אמרה רק לחברתה (זה לא היה המקרה, היא קמה ואמרה את זה כדי שכולם ישמעו, ובאריכות). אז אמרתי לה בסדר, ההערות שלי הינן גם רק לחברה שלך, וסיפרתי לחברה שלה מה קרה. אז השאלה שלי היא, במצב כזה מה חשוב יותר, לקבל את העלבון בשקט, או לא ליצור רושם של חילול השם?
תשובה
נהגת בצורה ראויה ביותר ומעוררת הערכה, את ניסית לקיים מצוות חסד לקום מפני אדם זקן, ולא ביצעת זאת במקרה זה, משום שזה לא היה אפשרי, וכדי שזה לא יהיה על חשבון פגיעה חלילה באדם אחר (הזקנה שישבה על ידך). ומחשבה טובה הקב"ה מצרפה למעשה (ירושלמי פאה ה. בבלי קידושין מ.). האשה תקפה אותך על לא עוול בכפך ולא ענית לה, על זה אומרים חז"ל: "הנעלבים ואינם עולבים שומעים חרפתם ואינם משיבים, עליהם הכתוב אומר: 'ואוהביו כצאת השמש בגבורתו'"(שבת פח: גיטין לו:). וכאשר חששת שמא יגרם חילול השם ע"י כך שיחשבו שהאשמה היתה בך, ניסית להסביר את עצמך בנועם. הכלל על פיו עלינו לנהוג הוא להיות מהנעלבים ואינם עולבים, וכמו שציטטת מסיום התפילה "ולמקללי נפשי תידום" ועל פי רוב הסובבים רואים מיהו התוקפן ומיהו הקורבן והנהגה כזאת גורמת לקידוש שם שמים. היוצא מן הכלל הוא במקרה של חשש לחילול השם שמא התנהגותי לא הובנה כהלכה שאז יש לנסות להסביר את עצמך בדרכי נועם ובקצרה כמו שנהגת, בלי להיכנס לעימותים וויכוחים מיותרים. הרב משה ליב הכהן הלברשטט