• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

תפילה וקריאת שמע של פועלים

הרב בנימין במברגר

ח מרחשון תשע"ג
שאלה
שלום לרב רציתי לשאול לגבי הסוגיה של האומנין קורין בראש הנדבך: א. האם הם מברכים גם את הברכות של קריאת שמע לפני ואחרי על האילן? ב. מתי מדובר שהם עלו על האילן, האם לפני זמן חיוב קריאת שמע או אף לאחריו? ג. מדוע אין בעיה בכך שהם לא סומכים גאולה לתפילה? בתודה רבה מראש
תשובה
א. מהגמרא (דף טז, א) משמע שהיו אומרים את קריאת שמע וברכותיה. ב. לפני הנץ ולא התירו להם להתפלל לפני זמן תפילה מאחר ויכולים להתפלל בזמן. ג. מאחר ולהסמיך גאולה לתפילה זו מעלה ואפשר גם שלא להסמיך. במיוחד פועלים שלפעמים היו מתפללים תפילה קצה ולא שמונה עשרה.