• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות פרטיות בסוגיות שונות

מה נחשבת לדת יהודית בימינו

הרב ש. יוסף וייצן

כ"ח אייר תשע"ג
שאלה
שלום הרב! אני וחבר למדנו לאחרונה את סוגיית "דת יהודית" בכתובות. אם אפשר רצינו לשאול את הרב לגבי מה שלמדנו. לפי מה שראינו בסוגיא ועל פי מפרשים רבים (מאירי, תר"י, ריטב"א, וגם באחרונים: חת"ס, אג"מ, יבי"א) הבנו שלמרות שהגמרא מנתה מה הכוונה בדת יהודית, זה רק דוג’ וממילא יכולים להיכלל בהגדרה דת יהודית דברים נוספים על פי התקופה, וכן לחילופין יהיה ניתן להקל בדברים מסויימים. חשבנו לדמות את זה לדברי הרמב"ן על קדושים תהיו, שיש את הגדרים המפורשים ויש את המעבר, לעניינו זה דברים שנהגו בהם בנות ישראל משום צניעות. נשמח לדעת האם הרב מסכים לדברים, ובאמת יכולים להיות שינויים בהגדות המעשיות של דת יהודית וממילא, במקרה והרב מסכים, האם לדעת הרב ישנם דברים שיתווספו היום (לדוג’ אולי מכנסיים לנשים)? תודה רבה.
תשובה
שלום רב, לא ברור מה כוונתכם. למעשה לאחר זמן התלמוד נקבעו הלכות צניעות גם בדברים שלא היה בהם מנהג. בהלכות אלו ההיתר לא יכול להיות מבוסס על מנהג יהודית, שהרי אנשי כנסת גדולה קיבעו את ההלכה.