• שבת ומועדים
  • תעניות

מה אומרים במנחה אחרי שקיעה?

הרה"ג דוב ליאור

י"ח תשרי תשס"ה
שאלה
האם כהנים עולים לדוכן בתענית ציבור כאשר הגיעו לברכת כהנים לאחר השקיעה? האם אומרים אבינו מלכנו לאחר השקיעה? האם אומרים תחנון לאחר השקיעה?
תשובה
ברכת כהנים היא חלק מהסדר שאנו עושים כזכר למקדש ולכן היא צריכה להיות ביום ואם היא נדחתה ללילה צריכים לוותר עליה. "אבינו מלכינו" ניתן לומר גם בבין השמשות ואין בזה בעיה, ובכלל בהרבה מקומות נוהגים לומר "אבינו מלכינו" גם לאחר השקיעה ולא חוששים לזה. לגבי תחנון מפורש בפוסקים שאין לאומרה בלילה, אבל בבין השמשות בוודאי שניתן לאומרה וכך מפורש בפוסקים. כמובן שכדי לומר תחנון צריך להקפיד שיהיה ספר תורה באותו בית-כנסת כיון שבלעדי זה אי אפשר לומר תחנון כידוע.