ישיבה - בשביל זה יש אינטרנט

מהי יד סולדת? | שאלות ותשובות | אתר ישיבה

Bookmark and Share RSS לנושא זה Rss אפשרויות חיפוש
שלום אורח, ( התחבר / הרשם )


כ"א אלול תשע"ד

מהי יד סולדת?


כולל הלכה בית אל

שאלה:
שלום.
אם יכולתי לגעת בתבנית זה אומר שזה לא היה בחום של היד סולדת?
נניח והתבנית כן הייתה בחום של היד סולדת, מה היה דרך הכשרתה?
תודה.

השאלה נשאלה בהמשך לשאלה "תבנית בשרית"

תשובה:
בס"ד
שלום,
ראשית אפתח בהתנצלת על העיכוב בתשובה.

הגדרת חז"ל לגבי יד סולדת בו היא חום שכריסו של תינוק נכוית בו (שבת מ,ב).
אמנם קשה לשער זאת בחוש ממש ויש הבדלים בין אנשים ביחס למידת החום אותה יכולים לסבול.
יש מחלוקת בין הפוסקים והיא נעה בקשת שבין 45-71 מעלות(יש אומרים עד 76).
למעשה נוהגים להחמיר שמ45 מעלות צלס' מוגדר חום שהיד סולדת בו, אמנם בשבת אין להגביר חום של תבשיל מ45 עד 71 כיון שאנו חוששים לדעות שזה עדיין לא יד סולדת.
ב45 מעלות ניתן עדיין להחזיק את הכלי אפילו למשך כמה זמן, ולכן אנו צריכים הגדרה ברורה יותר.
הרב עובדיה זצ"ל (לוית חן, אות מח) מביא את הגדרת הבן איש חי :"כל מקום שזה החמין ראוי לשתיה או לאכילה שאין האדם נמנע מכח ריבוי חמימותו הרי זה לא נחשב יד סולדת בו". כלומר, אם אתה יכול לשתות או לאכול את התבשיל מיידית ללא נשיפה לקירור וכו' אז אינו יד סולדת בו. אם אתה שותה אותו לאט מחמת החום כמו תה רותח אז מוגדר היד סולדת.
לגבי חום כלי קשה להגדיר ולכן בכל ספק בדאורייתא יש להחמיר.
אם התבנית אכן היתה יד"ס- אם הינך מסופק אם היה מלוכלך, אין צורך בהכשרה.
אם ודאי היה לכלוך חלבי, יש להכשיר את התבנית: אם השימוש בה הוא רק בנוזלים - הגעלה מספיקה.
אם השימוש בה הוא גם ללא נוזלים כגון מאפים בשריים- לא תועיל הגעלה אלא ליבון חמור שהוא בעייתי כיון שהורס את התבנית ולכן אין פתרון.
אם יש נייר אפיה והמאפה אינו נוגע בתבנית עצמה אפשר להקל בליבון קל- להניח על אש כך שנייר יחרך מהצד השני של התבנית אך צריך בסבלנות להעביר את האש על כל התבנית.
בהצלחה,
הרב אלישיב קפקה


ברצוני לשאול שאלה בהמשך לתשובה זו





את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il