• עובד ומעביד

ממונות

הרב מרדכי גרוס

כ"ו שבט תשע"ו
שאלה
האם בחנות להמרת כספים עובד שעושה טעות בעל העסק יכול לנכות לו משכרו?
תשובה
שלום וברכה, על פי דין תורה, ישנם מקרים בהם בעל העסק יכול לנקות ממשכורת העובד. כאשר העובד הזיק לו באופן שהוא חייב על פי דין. הבעלים רשאי לקזז השכר עם הנזק שהעובד התחייב לו. או כשהעובד לא ביצע את התפקיד הבסיסי שעבורו הוא מקבל שכר. (דוגמא לכך בב"מ פג) כמובן שניקוי השכר צריך להיות לפי שיעור הנזק או אי קיום התפקיד. הדבר תלוי בפרטי הטעות של העובד, ולמעשה צריך לדון כל מקרה לגופו. בנושאים אלו יש משקל רב למנהג המדינה, כלומר למקובל בשוק העובדים, איני מכיר מהו הנוהג המקובל בעניין. באם יש נוהג קבוע, יתכן מאוד שההלכה תתחשב במנהג (כדי לברר זאת צריך להכיר תוכן המנהג). בברכה, הרב מרדכי גרוס.