ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- מדורים
- תולדותיהם של צדיקים
- הרב חיים דרוקמן
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הרב חיים מאיר דרוקמן זצ"ל
יורת מ־30 שנים זכיתי לשמש לאורו ובהדרכתו של הרב בפעילותו הענפה בתנועת בני עקיבא וברשת ישיבות ואולפנות בני עקיבא. וכעת עומדות בפניי השאלות, איך מסכמים חיים של תורה, עשורים מלאים של עשייה והשפעה על כלל העם? המשימה שלנו לחינוך ילדינו ממשיכה גם כשהרב כבר אינו בגופו, אך עלינו לזכור מה הוריש לנו מרוחו ותורתו.
הבסיס לתורתו החינוכית מתחיל כבר בשמו של הרב זצ"ל. שמו המלא של הרב הוא חיים מאיר, ואולי דרך מדרש השמות נצליח ולו במעט לגעת במשנתו החינוכית.
חיים - ישנה תפיסה מוטעית אצל בני האדם שהתורה והחיים הם שני דברים מנוגדים שצריכים איכשהו להסתדר זה עם זה. אצל הרב חיים דרוקמן אפשר היה לראות את הביטוי "תורת חיים" בחוש ממש: באין־ספור מאמרים, שיעורים והדרכות הוא מנחה אותנו, את תלמידיו, כיצד החיים, במובנם השלם והאידיאלי, הם חיים דווקא כאשר הם חיים של תורה, הסובבים סביב ערכי התורה והשאיפה לשקוע בה, והתורה היא תורת חיים כאשר היא עוסקת בחיים. כך נוצרת בארץ ישראל ובמדינת ישראל לכידות בין עולם התורה וההלכה ובין המציאות הנגלית לפנינו בכל תחומי החיים - בחקלאות, בצבא, במערכת המשפט ובמערכת הרפואה.
מאיר- הרב לימד שתכונות הנפש צריכות לצאת מהכוח אל הפועל. הוא מאיר לנו את העתיד לבוא כשלפעמים המציאות נקלעת למשברים, ערפל, קשיים ואתגרים. הוא מאיר לנו בדוגמה אישית כיצד יש לפעול עם א־ל בשליחות בלתי נגמרת. הוא מאיר באור פניו הקורן את האהבה העצומה לכל אחד ואחד, ממש כפי שהדריך אותנו הרב אברהם יצחק הכהן קוק זצ"ל במידות הראי"ה: "אהבת כל המעשים כולם היא קודמת לכול, אחר כך אהבת האדם, אחריה אהבת ישראל שהיא כוללת הכול שעתידין ישראל לתקן את המעשים כולם".
הרב גם תמיד השווה בין התהליך שעבר עם ישראל בהקמת המדינה ובין התהליכים שצריך לעבור עם כל תלמיד בעת חינוכו. מצד אחד יש את האתגרים שצריך לעבור באופן פרטני, אך תמיד להסתכל גם על התמונה הגדולה. לזכור תמיד שיש שוני בין כל אדם, אך שזה לעולם לא יפגע באהבתנו לכולם. כדי שהאהבה לא תיפגע יש לזכור תמיד, כפי שאמר הרב בעתות משבר, "שיש לכל עם ישראל עבר משותף, אך יש לנו גם עתיד משותף". ההבנה הזאת יצרה אצל הרב מציאות, הוא היה מחובר כל כך לכל תלמידיו על גווניהם, דעותיהם ומנעדיהם. ההצלחה של גישה זו השתקפה בכך שעד יומו האחרון כולם ראו בו כתובת להתייעצות ולשיח בגלל שאהב את כולם, לא משנה כמה שונים היו בפרצופיהם ובדעותיהם.
יותר מ־70 שנה דמותו של הרב הפכה להיות שם נרדף לצמד המילים "בני עקיבא" והוא נחשב למדריך הנצחי של תנועת הנוער. גם כאן יש רעיון חינוכי עמוק בהשקעה של הרב בתנועת הנוער, מתוך הבנה שעולמו החינוכי של הנער לא נשאר רק בין כותלי הישיבה אלא נמצא גם בשעות הפנאי שלו. עולם הפנאי של נוער בגיל ההתבגרות הוא עצום ובעל פוטנציאל גדול. הרב הקפיד שדווקא במקומות שהם מחוץ למסגרת נדרשת מאיתנו גמישות גדולה, לכן היה מוכן להכיל דברים שלא תמיד היה קל לקבלם, על מנת שכמה שיותר בני נוער יזכו לחינוך המשלים הבלתי פורמלי לחיזוק זהותם. הרב בלט גם בלבושו החיצוני שבו התהלך ביומיום, בלי חליפה וגינונים רבניים. כוונתו הייתה שהנוער והציבור הארץ ישראלי יחושו בנוח ליצור קרבה ושיח עם דמותו החינוכית של הרב.
קשה לדמיין את מדינת ישראל בכלל, ואת הציונות הדתית בפרט, בלי החותם של הרב שמוטבע על עשרות או מאות אלפי הבוגרים והבוגרות הממלאים את כל שדרות החיים במדינת ישראל: חניכים, תלמידים, חיילים, גרי צדק, ראשי ישיבות, מנהיגי ציבור, מובילים בהתיישבות. כולם, גם כאלו שאולי לא פגשו אותו אישית, יונקים מתורתו ומדרכו של הרב ושואבים מכך כוח להמשיך ולפעול עם א־ל.
הרב חיים מאיר דרוקמן, הגעגוע העצום כבר החל. הפרידה קשה מנשוא. יהי זכרו ברוך. בעזרת ה' נמשיך לצעוד בדרכו לאתגרים הבאים.
הכותב הוא מנכ"ל רשת ישיבות ואולפנות בני עקיבא
מתוך העיתון ב'שבע'

עולת ראי"ה - הרב זלמן מלמד "בכל הארץ יצא קוום לשמש שם אוהל בהם"
לימוד בסידור עולת ראי"ה - סדרה חדשה (20)
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת חיי שרה תשפז
לְפִי שֶׁעַל יְדֵי בְשׂוֹרַת הָעֲקֵדָה, פָּרְחָה נִשְׁמָתָהּ מִמֶּנָּה וּמֵתָה. הרי קי"ל שְׁלוּחֵי מִצְוָה אֵינָן נִיזּוֹקִין? ואיך מתה שרה על ידי המצוה. וַיֹּאמְרוּ נִקְרָא לַנַּעֲרָ וְנִשְׁאֲלָה אֶת פִּיהָ. מה תלמוד לומר אֶת פִּיהָ, הול"ל 'ונשאל אותה'. כיצד נשא אברהם את הגר בת פרעה שהיא מצרית, וישראל אסור במצרית.

חיי שרה כיצד לבקש בקשה -ארבעה ביקשו שלא כהוגן ושלושה נענו כהוגן
המבקשים אליעזר עבד אברהם, כלב בן יפונה, שאול המלך, יפתח הגלעדי.

תפילות, קידוש וסעודות הלכות הבדלה
השיעור עוסק בשאלת חיוב נשים בהבדלה ובאפשרות שלהן להבדיל בעצמן, תוך סקירת מחלוקות הראשונים והפוסקים הספרדים והאשכנזים. בהמשך נידונים הגדרים ההלכתיים של "חמר מדינה" והתנאים שבהם ניתן להשתמש במשקאות חלופיים ליין עבור הבדלה.

מאמר שלישי מדרגת החסיד וחיבורו לאלוקות
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק בהגדרת דמות ה"חסיד" על פי ספר הכוזרי, כמי שחי את הנוכחות האלוקית בכל תנועה ואיבר בגופו. בהמשך לכך, נבחנים האופנים שבהם האדם מבטא קרבה זו הלכה למעשה – החל מכבוד השכינה, דרך מצוות כציצית ותפילין, ועד להרבות בברכות ובשבחים.

לנתיבות ישראל יסודות האמונה ואהבת ישראל שלמה
לנתיבות ישראל א' , מאמר מ"ז (א)
השיעור עוסק בחשיבות קבלת עול מלכות שמיים ולימוד התורה כבסיס לתיקון רוחני שמתחיל מתוכנו. מתוך כך מודגשת החובה לאהוב כל אדם מישראל ללא תנאי, מתוך הכרה בנשמתו הפנימית ובאחדות האומה.

מידות הראי"ה מידת הברית: מוסר טבעי ומושכל
ברית א'
השיעור עוסק במושג הברית כהטבעה מוסרית פנימית ובלתי תלויה, המהווה את טבעו הבסיסי והישר של האדם. בהמשך מוסבר כיצד פגם הברית מערער את הטבעיות הזו, ומדוע תיקונו דורש מעבר לעבודת ה' תבונית ומאומצת הנובעת מתוך שכל ותשובה מאהבה.

וירא מהכנסת אורחים ועד בירור הייעוד
שיחת מוצ"ש פרשת וירא
השיעור עוסק בגדריה ומשמעותה של מצוות הכנסת אורחים ככוח של קירוב וחסד, תוך השוואה בין מקורות שונים והעמקה בדמותו של אברהם אבינו. בהמשך נבחנים הניסיונות וההיפרדויות בחיי אברהם כמסע של בירור רוחני, המחדד את ייחודו ומעלתו של עם ישראל.

שם משמואל על הפרשה ההבדל בין יצחק לאברהם
שם משמואל על הפרשה - וירא - חלק א'
תפקיד של כל אחד מהמלאכים שבאו אל אברהם. לידת יצחק, שהוא מידת הגבורה, לאברהם, שהוא מידת החסד, בהתאם לציווי ה' לאברהם על מצוות מילה. כשצדיק נמצא בעיר הוא מושך אליו קדושה שמביאה שפע ודוחה את החושך.

שיעורים בספר יהושע הטבע והנס בארץ ישראל
יהושע פרק ג'
למה חשוב לומר שתהליך מעבר הירדן מתחיל בבוקר? מהי חשיבותו של ארון הברית באירוע מעבר הירדן? כיצד נכנסו כל עם ישראל יחד בין שני בדי ארון הברית, ואיך זה מסתדר עם דברי יהושוע שאמר לעם להתרחק מארון הברית?

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א עלייה רוחנית וסדר תיקון המידות
טהרת הנפש והמידות ח - י
השיעור עוסק בהדרכתו של הרב קוק לגבי המדרג הראוי בעבודת האדם, שבו לעיתים התעלות הדעת והשאיפה הרוחנית קודמות לתיקון המעשים והמידות בפועל. מודגש כי כאשר אדם נתקל במחסומים מעשיים או פסיכולוגיים, עליו להמשיך ולהתעלות בתחומים הרוחניים שבהם כוחו יפה, ומתוך כך יושפע ויתוקן גם עולמו המעשי והמוסרי.

מאמר שלישי מדרגת החסיד וראיית המלאכים
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק במדרגתו הרוחנית של ה'חסיד' בספר הכוזרי, החווה השגחה אלוהית מתמדת ומודעות עמוקה לבורא בכל תנועה ודיבור. מתוך כך נידונה המחלוקת בין הרמב"ם לרמב"ן ולריה"ל סביב ממשות ההתגלות של מלאכים בעולם והשגתם על ידי יחידי סגולה.

מאמר שלישי השראת השכינה והחיבור למלאכים
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק במושג השכינה ובגילויה לעם ישראל גם בזמן הגלות, תוך עיון במקורות חז"ל ובספר הכוזרי. בהמשך נידונה מדרגתו של החסיד המתבונן בהנהגה האלוקית, ומובאת המחלוקת בין הרמב"ם לרמב"ן סביב מציאותם וראייתם של מלאכים.













