• שאלות כלליות

חזרה בשאלה

הרב יצחק גרינבלט

כ"ו תשרי תשע"ז
שאלה
שלום כבוד הרב. אנחנו משפחה דתיים לאומיים. אחותי לצערי בכיתה יא החליטה לחזור בשאלה וממש כואב לי על זה היא טוענת שהתורה ממש מקשה עליה ויש שמה המון חוקים והצניעות ממש קשה לה והיא לא מוכנה להקשיב. מה אפשר לעשות כדי להחזיר אותה לדרך המלך?חוץ להתפלל עליה.
תשובה
בס"ד שלום לך. קראתי את מכתבך ומאוד הבנתי אותך. לצערנו הרב מה שאתה מתאר זו תופעה כללית שפוגשים אותה במקומות ובמצבים שונים, וחשוב מאוד לדעת איך להגיב ואיך לחיות נכון את הדברים. מצד אחד אתה כותב שהיא לא מוכנה להקשיב, ומצד שני היא מסבירה, מדברת על מה שקשה לה וזה מאוד טוב. הגיוני שיש לאדם קשיים, ובפרט בגיל זה שהיא נמצאת בו, גיל ההתבגרות עם התסמינים שלו ועם הדברים היפים שבו. חשוב לדעת שגיל זה הוא גיל של עיצוב האישיות, גיל של בניה מאוד משמעותית בחיים. אחד מהדברים החשובים בבניה בפרט בגיל זה הוא הזהות האישית, זהות שכל אחד צריך לבנות. בדרך כלל בגיל הצעיר אדם מאוד ממושמע, מאוד מחפש שיגידו לו מה לעשות, ועל ידי כך הוא יתקדם, יהיה טוב, אך בכך הוא לא כל כך מפתח את האישיות שלו, ולא יהיה אדם בוגר ואחראי. לא תמיד קל לראות זאת, פעמים רבות אנו רוצים לראות את האדם כבר במקום אחר, כבר בשל ויודע מה הוא רוצה, כבר במקום טוב יותר, אבל חשוב מאוד שתהיה לנו סבלנות, שנדע שהוא חייב לעבור את התהליך שלו. כך גם אחות שלך, יש לה קשיים, קשיים טבעיים, והיא צריכה לעבור את התהליך שלה. האם אתה יכול לעזור לה בתהליך הזה? ישנם דברים שכן וישנם דברים שלא. כמובן הדבר הראשון והחשוב ביותר זה להתפלל עליה. כמובן לא לומר לה שאתה מתפלל עליה שכן היום דבר זה עלול להצטייר כמשהו מאוד מתנשא וכמשהו פוגע ומעליב, אך אין זה אומר שלא להתפלל. השקע את עצמך בתפילה עליה שה' יעזור לה, לא מתוך יאוש ולא מתוך פחד אלא מתוך שזה אמיתי לגמרי, שמה' מצעדי גבר. דבר שני, לתת לה חום ואהבה. היא בתהליך של שינוי, של התמודדות, והיא זקוקה לאוזן קשבת, למישהו שהיא תרגיש איתו ביטחון, מישהו שלא שופט אותה, אלא מעריך אותה, אוהב אותה ומכבד אותה. היא צריכה את הבסיס הזה שאיתו היא תלך. היא לא תגיד את זה, כי זה נתפס היום בתור חולשה, אך היא זקוקה לכך. אל תבקר אותה, אל תשפוט אותה, אלא היה בשבילה, תן לה את מה שהיא צריכה. דבר שלישי, הבסיס החשוב ביותר בשלב שאדם לא מסוגל להקשיב, לשמוע ולקבל זה להקשיב לו, שהוא צריך אוזן קשבת, מתי תגיע ההקשבה? היא תגיע במשך הזמן, על ידי ההקשבה שלך, על ידי הקשרים שאתה תיצור איתה. כשאתה מנסה להסביר לה, לשכנע אותה, אתה גורם לה להיות מרוחקת, להחליש את הקשר איתך, שהיא מרגישה שאתה לא איתה ולא מבין אותה. לכן אל תיכנס לתחום הזה. ענה לה על מה שהיא כן רוצה לשמוע, ותן לה את המרווח שלה. והעיקר, המון המון סבלנות ואהבה. שתהיה לך המון המון הצלחה ושנזכה לראות אותה שוב מתחברת לדברים, והפעם ביתר עמקות, ביתר רצון וביתר שמחה. בברכה הרב יצחק גרינבלט.