הגדרת דגים ועופות וחיות על פי תורה

הרב רפאל וסרטיל

ד כסלו תשע"ז
שאלה
שלום כבוד הרב ותודה רבה על זמנו. ברור ומובן שלפי התורה אין חילוק של יונק דג וכדומה, כמו שרואים כי העטלף הוא בכלל עופות וכדומה. אז רציתי לשאול, האם לוויתן ודולפין וכלבי ים וכדומה נחשבים דגים? ומה עם צפרדעים וסרטנים וכדומה? הם שרצים או דגים? אני לא שואל הלכתית לגבי מאכלות אסורות, אלא כשהתורה אומרת לי שביום החמישי נבראו העופות והדגים ובשיי החיות והבהמות, מי נברא מתי? תודה רבה וזמן טוב!
תשובה
לשואל שלום, חיה היא הגדרה הלכתית כוללת לבעלי חיים ממחלקת היונקים שאינם גדלים מטבעם במקום ישוב, בשונה מבהמה שמטבעה גדלה במקום ישוב. בתורה עצמה, בעלי החיים נקראים לעתים בלשון "חיה" ולעתים בלשון "בהמה" כשהמשמעות היא הן לחיה הן לבהמה, ולכן קבעו חכמים "הבהמה בכלל חיה". לגבי לויתן, דולפין, כלב ים וכדו', כתב הרמב"ם (הלכות מאכלות אסורות פרק ב הלכה יב): "אי זהו שרץ המים? אלו הבריות הקטנות כמו התולעים והעלוקה שבמים והבריות הגדולות ביתר שהן חיות הים, כללו של דבר כל שאינו בצורת הדגים לא דג טמא ולא דג טהור כגון כלב המים והדלפון והצפרדע וכיוצא בהן". בברכה נאמנה