ישיבהבשביל זה יש אינטרנט שאל את הרב
שאל את הרב
- הלכה
- חרקים ותולעים
- קמח, תבלינים וקטניות
שאלה
שלום הרב
ממשיך לשאול, מכיוון שעדיין אני בספק, ואני מאוד רוצה לדעת.
קשה לי להעריך האם הטחינה הייתה כמו שטוחנים חיטה לקמח.
מה שכן, אני יודע שלאחר הטחינה והוספות הרכיבים הנוספים, לא מרגישים גרגירי חומוס. זה יצא כמו בממרח קנוי, מרקם חלק.
האם הרב יכול להעריך במקרה הזה?
אם צריך שאחמיר מהספק, אחמיר ואמנע, אני רק רוצה לדעת שמה שאני עושה זה מה שצריך לעשות, ולא להחמיר כשאין צורך.
נ.ב, מקרה זה, ומקרים נוספים שעליהם שאלתי באתר פעמים רבות, מביאים אותי להציף נקודה, והלוואי שהרב יוכל להיות לי לעזר.
גדלתי בבית תורני, אך הורי לא הקפידו להתעדכן כל הזמן בחידושים ההלכתיים הקשורים למאכלים.
כשבגרתי, התוודעתי יותר לכל החשיבות של ברירת המזון, החידושים שיש בזה, המורכבויות וכו’, ורציתי לנהוג כפי שורת הדין. עם הזמן וההיכרות העסק נהיה ממש מסובך. שמתי לב שההוראות הנוכחיות בנוגע לברירת מזון, שונות באופן גורף מהצורה שבה אמי למדה לברור את המאכלים.
אז בהתחלה היה קצת קשה בבית, החמרתי יותר, הורי לא ככ ראו זאת בעין יפה, התחלתי להצניע את מעשי, להימנע וכו’, אך כשחלף הזמן גם לי כבר היה קשה להימנע מהכול, ולצד זה שהתוודעתי להקלות מסוימות, חשתי צורך לברר כל נושא לגופו.
במצב הנוכחי, אני מנסה כל זמן שאני יכול, לברור את המזון כפי שאני יודע, בצורה שאמי לא תיפגע. אך עדיין אני נמנע ממאכלים רבים, מכיוון שאני יודע שנבררו שלא כנדרש.
זהו, זו הנקודה וזה הקושי. כתבתי על זה כבר מספר פעמים, שהלוואי ולצד כל תשובה הלכתית, לפחות בנושא זה, ייכתבו גם מה הדין בדיעבד, מה נחשב חומרה ומה מעיקר הדין.
תשובה
בס"ד
שלום וברכת ד'
כאשר המרקם אין בו גבשושיות אין בעיה בחומוס. יאכלו ענוים וישבעו.
לגבי ההערה השנייה, כדאי לציין בגוף השאלה את הבקשה הנ"ל, הרבנים המשיבים בד"כ רוצים שהמציאות תהיה לכתחילה, אבל אם יש צורך למצבי בדיעבד וכדו' כדאי לציין בשאלה ואז בד"כ משתדלים לענות גם על מצבים שונים.
בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
שאלות באתר ישיבה
ניווט מהיר























