תפילת שחרית באיחור לנשים

הרב נועם דביר מייזלס

ד אלול תשע"ט
שאלה
היי ((: אני משתדלת להקפיד להתפלל כל יום תפילת שחרית מכיוון שנשים מחויבות בתפילה אחת ביום ( אם אני יודעת נכון ) , וישנם ימים בהם אני קמה מאוחר ומפספסת את זמנה של התפילה - הייתי שמחה לדעת בפירוט מלא מה ניתן לעשות ומתי , בין אם זה את השעות של תפילת שחרית במפורט , מה להגיד עד איזה שעה ומה התחלופה לכל מצב , מצאתי פה כמה שאלות דומות - אך אף אחת מהן לא נתנה לי תשובות לכל השאלות שלי - ומכך אני מרגישה שהיו ימים שלא עשיתי כהוגן או ימים שלא עשיתי כלל . אשמח למענה - תודה רבה ויום טוב ((:
תשובה
שלום רב. ראשית ברוכה תהיי על ההשתדלות והרצון להתפלל לפני אבינו שבשמיים ! א. בענייו התפילות שאשה מחוייבת נחלקו הפוסקים, והדבר תלוי בכל אשה ואשה לפי כוחותיה. דעת פוסקים רבים, שאשה חייבת בשתי תפילות בכל יום. אולם אשה שקשה לה כיון שהיא עסוקה בגידול הילדים וכדומה, יכולה להתפלל תפילה אחת ביום. במידה וגם זה קשה, היא פטורה לגמרי מן התפילה. לכן אם יש לך אפשרות להתפלל תפילת שחרית את נוהגת נכון. ב. חושבני שמה שלא מצאת תשובה עם פירוט מלא של זמני התפילות, הוא משום שזמני קריאת שמע ותפילת שחרית וכו' משתנים במשך השנה, ולכן מומלץ לקנות לוח שנה טוב ומפורט (ניתן גם לצפות בלוח השנה המעולה של אתר ישיבה), ושם תמצאי פירוט בכל יום מתי סוף זמן קריאת שמע או תפילה, את יכולה להקל כזמן המופיע לפי "שיטת הגר"א". ג. בעיקרון תפילת שחרית נמשכת מבוקרו של יום עד 4 שעות (כפי הפירוט המופיע בלוחות כאמור). בדיעבד אם קמת מאוחר ולא הספקת להתפלל עד סוף 4 שעות - את יכולה להתפלל עד חצות היום (זהו זמן המופיע בלוח) אולם אין לזמן זה את המעלה של תפילה בזמנה. יש פוסקים שכתבו שבמצב כזה כבר עדיף שתמתיני לצהריים לזמן לזמן תפילת מנחה (המופיע בלוחות). לכן למעשה במקרה כזה תבחרי את הדרך הנכונה לך. ד. עיקר החיוב בתפילת שחרית לאשה הוא שתאמר: ברכות השחר, ברכות התורה, קריאת שמע (מספיק פרשה ראשונה), ותפילת שמונה עשרה. כל השאר אינו חובה ורק אם יש לך יותר זמן תאמרי את שאר חלקי התפילה (פסוקי דזמרה, קורבנות ושאר התוספות) אלא שברוך שאמר, אשרי וישתבח, קודמים לשאר פסוקי דזמרה וקורבנות. ה. אם פספסת את זמן תפילת שחרית את יכולה להתפלל תפילת מנחה במקום ואם גם את זמן תפילת מנחה פספסת את יכולה להתפלל ערבית במקום (גם זמני תפילה אלו מפורטים בלוחות שנה). ישנם עוד פרטים והלכות בנושא זה, וכתבתי את עיקרי הדברים. יש דעה בהלכה, שאם אמרת שבח בקשה והודאה לה' יתברך (כגון ברכות השחר, ברכות התורה, ברכת המזון, ברכה מעין שלוש וכדומה), במשך היום יצאת ידי חובת תפילה. למעשה אף שרוב הפוסקים לא סוברים כן, מכל מקום את יכולה להיות רגועה לגבי הימים שלא הספקת להתפלל, כיוון שבטוח אמרת בקשה כלשהי ודבר שבח לה' יתברך. כדאי להמשיך קדימה בשמחה ולהשתדל לעמוד במה שניתן. שנזכה לנצל ימי רחמים אלו לטובה ולברכה! בברכה רבה,