• שבת ומועדים
  • הלכות בישול כלליות

לבשל בשבת על כלי רכב שהתחמם מהשמש

הרב מיכאל יומטוביאן

כ מרחשון תש"פ
שאלה
במהלך השירות הצבאי שלנו, לפעמים בימים חמים מאד, היינו מניחים נייר כסף על רכב המר צבאי שהיה חם מאד מחמת השמש. היינו שוברים ביצה על הנייר כסף והיא היתה הופכת לחביתה מחום מכסה המנוע שהתחמם מהשמש. היינו עושים פעולה זו גם בשבת, האם הדבר מותר או שזהו בישול אסור?
תשובה
בישול כזה מוגדר בהלכה בישול בתולדות החמה (= שמש) והוא אסור. נסביר, אסור לבשל בשבת אוכל בחום האש כגון לבשל בסיר המונח על האש, או בחום של דבר שחומם על ידי האש, כגון סיר שחומם על האש ולאחר שהוסר מהאש מניחים בו אוכל על מנת לבשלו. לעומת זאת מותר בשבת לבשל בחום השמש, למשל להניח ביצה בשמש על מנת לבשל אותה. חכמים גזרו שלא לבשל בחום של דבר שחומם על ידי השמש (תולדות חמה בלשון חז"ל) כגון במקרה שלנו בו הרכב התחמם מחום השמש, חכמים אסרו זאת מחשש שיבואו לבשל גם בדבר שחומם על ידי האש. לכן למסקנה אסור בשבת לבשל ביצה על כלי רכב שהתחמם מחום השמש.