• חוץ לארץ

לרדת מן הארץ

הרב אליקים לבנון

ט"ו תמוז תש"פ
שאלה
שלום הרב, ראשית כול, ברצוני לומר תודה רבה על המענה. לשאלתי, האם מותר ליהודי לרדת מן הארץ ולהתגורר באירופה? יש להוסיף לכך שאותו יהודי מעונין לשמור תורה ומצוות גם בעת שהוא בחו"ל. ישנם כמה סיבות לירידה מן הארץ, אולם אני אמנה אחת מהן והיא רמת החיים. ישראל נמצאת במקום ה 32 לעומת מדינות אירופאיות אחרות.
תשובה
שלום. א. בתורה נאמר: וירישתם אותה, וישבתם בה. מכאן לומדים חכמים, שיש מצוה לגור בארץ ישראל, ואסור לצאת ממנה, וכמובן לגור בחו"ל. ב. יש היתר לצאת מהארץ, רק אם יש רעב בארץ. רמת חיים גבוהה יותר, איננה סיבה לגור בחו"ל. ג. לצערי, רבים, גם שומרי מצוות, בוחרים נוחיות לעצמם, ואינם מתחשבים באידיאל הגדול, של חיזוק מדינת ישראל ומגורים בארץ. הקב"ה ינחה את כולם לשוב לדרך האמת!