- הלכה
- כלים והכשרתם
הכשרת תבנית אפיה בשרית לשימוש חלבי
שאלה
שלום הרב. האם לשים תבניות ריקות בתנור על החום הכי גבוה למשך שעתיים הופך אותם לפרוה ? כדי להפוך אותם מבשרי לשימוש חלבי. תודה רבה
תשובה
שלום וברכה.
א. כדי להשתמש בתבנית בשרית למאכל חלבי, יש לנקות היטב ולהפעיל את התנור על החום הכי גובה במשך חצי שעה. אולם בני אשכנז נמענים מלשנות את התבנית למין השני אם לא בשעת הדחק ובמצבים מסויימים.
ב. לגבי שימוש בתבנית בשרית שאינה בת יומה (שעברו 24 שעות מהשימוש האחרון) לפרוה כדי לאכול את המאכל עם המין השני, רבים מבני ספרד מקלים לעשות כן לכתחילה (אף בבן יומו), ואילו בני אשכנז מחמירים לכתחילה, ומתירים בשעת הצורך.
מקורות:
א. כיון שמדובר על "היתרא בלע", היינו שהתבנית בלעה היתר בלבד, כלומר או בשר או חלב, מספיק מעיקר הדין הגעלה וכל שכן ליבון קל, מה שאין כן אם התבנית בלעה איסור או שאפו בה בשר וחלב בזה אחר זה בתוך 24 שעות שאז צריך ליבון חמור (ראה שו"ע או"ח תנ"א, ויש פוס' שהחשיבו שימוש בזה אחר זה כהיתרא בלע ולשיטתם די בהגעלה).
ב. דעת מרן השו"ע (יו"ד צ"ה א' וב') שיש להתיר נ"ט בר נ"ט (נותן טעם בן נותן טעם) דהיתרא, ויש שכתבו שההיתר לבני ספרד הוא לכתחילה אף בבן יומו (עיין שו"ת יבי"א ח"ד יו"ד ד'). ובני אשכנז מחמירים בזה ומקלים בדיעבד באינו בן יומו, בשעת צורך (עיין ט"ז וש"ך שם, וחכמת אדם מ"ח ב').
בברכה רבה,
צליית כבד על גריל גז רשת יצוקה
הרב חיים שריבר | י ניסן תשע"ו

תבנית חמה על כיריים
הרב נועם דביר מייזלס | ט"ז אלול תשפ"ב

הכשרת מיקרוגל קילקלה אותו
הרב נועם דביר מייזלס | ב תמוז תשפ"ב
שטיפת כלים
הרבנות הראשית לישראל | כ"ט אב תשפ"ב

דיני "חזקת בשרי"
הרב שמואל אריאל | ח אב תשע"ח

מה מברכים על לחמניות מאודות ("באן")
הרב עזריה אריאל | י"א אלול תשע"ט

שיבולת שועל (קוואקר)
הרה"ג יעקב אריאל | י אייר תש"ע

קילו מהבצק לחלות וקילו לעוגה. מפרישים חלה?
הרב מיכאל יומטוביאן | ט"ו אדר א' תשע"ט

בהמשך לשאלת אופניים בשבת
הרב דוד חי הכהן | י שבט תשפ"ג

עלייה להר הבית - דעת הרבנים והליכה אחר הרוב
הרב עזריה אריאל | י"ב שבט תשפ"ג
