• גזל ונזיקין

מה לעשות אם ספק אם פגעתי ברכב?

כולל דיינות בית אל

י"ב אייר תשפ"א
שאלה
שלום רב, השבוע בזמן נהיגה הרגשתי חיכוך קל בין הרכב שלי לבין רכב אחר שחנה ברחוב. כשירדתי לראות האם יש נזק, ראיתי שיש שריטה בחלק הקדמי של הרכב האחר וברכב שלי אין פגיעה משמעותית בצד של החיכוך. לא ברור לי אם פגעתי ברכב אחר או שזו פגיעה שהייתה קיימת לפני כן. שמרתי לי את מספר הרכב האחר למקרה ואצטרך להשתמש בו (נראה שמדובר ברכב של עבודה). מה עליי לעשות במקרה זה? איני רוצה חלילה להיות חייבת כלפיי שמיים. האם אני מחויבת ליצור קשר ולשלם על הנזק (אני לא בטוחה שאני זו שגרמתי לשריטה, ויש חשש שיבקש שאשלם על הנזק מעבר למה שנגרם לו) או שמחמת הספק פטורה? תודה רבה מראש.
תשובה
שלום וברכה, מכיון שאת מסופקת אם הזקת אין עליך חיוב לשלם. ראוי שתבררי את זהות בעל הרכב ותשאלי אותו אם השריטה ברכב היתה לפני ההתנגשות או לאחריו. אם הוא טוען שהשריטה לא היתה לפני כן (והשריטה מורידה את ערך הרכב) עליך לשלם לו לצאת ידי שמים. מקורות והרחבה: אם אין תובע והמזיק מסופק אם הוא הזיק, מבואר בגמרא ב"ק קיח שאין חיוב כלל, ואם 'הניזק' טוען ברי שהזיקו, וה'מזיק' מסופק אזי יש חיוב לצאת ידי שמים. וכך נפסק להלכה בשו"ע חו"מ עה, ט-י. ואין לדמות מקרה זה למקרה שטוען שלווה ואינו יודע כמה (עה,יח) או למקרה שטוען שלווה מאחד ואינו יודע ממי (עו,א), שהרי שם יש עילה לחיוב ומכיון ש'הוה ליה למידק' חייב לצאת ידי שמים, אך במקרה שלנו כלל איננו יודעים בוודאות שיש עילה לחיוב. פסקנו שעליך לשאול את בעל הרכב, כדי שתוכל לצאת ידי שמים ובפרט שעפ"י הסיפור נראה שיש יסוד סביר מאוד להניח שהנזק אירע ממך. נוסיף שאם התברר שהנזק אירע ממך ובעל הרכב דורש תשלום עליך לשלם רק את שווי הורדת ערך הרכב, ואם הרכב הוא חדש וכד' שבעל הרכב עומד לתקנו (גם אם הוא היה מזיק לרכבו בעצמו) עליך לשלם את עלות תיקון מקום השריטה. כמובן שאם ישנם ויכוחים ביניכם, יש לפנות לבית דין או לרב הבקי בדיני ממונות. בשורות טובות! בברכה הרב צבי ברוך טסלר