• שבת ומועדים
  • מכשירי חשמל

האם מותר לפתוח מקרר שעלול לצפצף?

הרב בנימין במברגר

כ"ו סיון תשפ"א
שאלה
אם התא של מקפיא המקרר נשאר פתוח זמן רב הוא מצפצף, דבר שקורה לעיתים רחוקות. 1. האם מותר לכתחילה לפתוח את המקפיא בשבת? 2. האם בדיעבד לצורך שבת מותר לפתוח?
תשובה
אני לא יודע בדיוק על איזה סוג מקרר מדובר. אבל ביררתי באופן כללי אצל משווק מקררים והוא הסביר שבעיקרון יש שני סוגים שמצפצפים בפתיחת הדלת, או על ידי תרמוסטט כשהמקרר מתחמם מעל טמפרטורה מסוימת או אחרי שתי דקות. את הסוג שעובד על תרמוסטט אפשר לפתוח ככל מקרר של תרמוסטט ולהקפיד לסגור לפני שיצפצף. את הסוג שמצפצף אחרי שתי דקות אסור לפתוח כי הוא מפעיל מערכת מיד. בכל מקרה, במקררים החדשים יש להעביר למצב שבת כדי למנוע כל מיני פעולות חשמליות שמתרחשות כשפותחים את הדלתות.