תפילין לפני עלות השחר

הרב רואי מרגלית

ח כסלו תשס"ד
שאלה
האם מותר להניח טלית ותפילין ללא ברכה לפני עלות השחר וכאשר יגיע זמן עמוד השחר לברך עליהם? האם מותר להתחיל תפילה (פסוקי דזמרא) לפני עלות השחר(מנין פועלים)?
תשובה
בשעת הדחק יכול להקדים את תפלתו וכך יעשה: יאמר את ברכות השחר והקורבנות לפני עמוד השחר, וכן יתעטף בטלית בלא ברכה, ויניח תפילין בלא ברכה, ויאמר את קריאת שמע וברכותיה ויתפלל עמידה. וכשיגיע זמן "משיכיר" שהוא כ-50 דקות לפני נץ החמה (תלוי בעונת השנה. וזמן זה מצוין בלוחות השנה כזמן טלית ותפילין) ימשמש בציצית ובתפילין ויברך עליהם לאחר פסוקי דזמרה. למנהג האשכנזים גם את ברכת יוצר המאורות ידחה לאחר תפלת עמידה כשיגיע זמן "משיכיר". כמובן שלכו"ע רצוי עד כמה שאפשר לדחות עד כמה שניתן את התפילה עד זמן "משיכיר" (פניני הלכה). הרב רואי מרגלית.