שאל את הרב

  • תורה, מחשבה ומוסר
  • הדרכות לבעלי תשובה

כשרות במטבח בבית חילוני

undefined

הרב יצחק גרינבלט

כ"ב תמוז תשפ"א
שאלה
תודה רבה הרב על התשובה המפורטת. בהחלט לקחתי לתשומת ליבי. עוד אציין שההתחזקות בשנים האחרונות יצרה מצב של קושי במגורים בבית משפחתי המסורתית (אני רווקה הגרה בבית ההורים) ממספר בחינות. מבחינת כשרות: בבית רוב הכלים לא טבולים (צלחות, כוסות, סירים, סכו"ם וכו). חלק מהכלים המשפחה השתמשה בחלבי ובשרי ביחד בלי משים לב והכלים לא עברו הגעלה. שימוש בתנור (חלבי ובשרי) מבלי הקפדה על הפרדה ביניהם. יש מוצרים עם רמת כשרות שלא בטוחה בה כמו כשרות מחו"ל (לדוגמה בד"ץ מנצסטר) שזה רק באישור הרבנות – האם מותר לאכול?, אכילת בשר לא חלק (אני ספרדיה), קניית עלים (חסה, פטרוזיליה, כוסברא) לא נקיים מחרקים אך נשטפים היטב במים. אי הפרשת תרומות ומעשרות או הקפדה על קניה ממקומות שכבר הפרישו. אכילת מאפים/עוגות/לחמים ללא הפרשה כדין. שבת ויו"ט: הדלקת מוצרי חשמל – בשטח הציבורי ההורים הסכימו לשעון שבת אך פעמים ומדליקים ומכבים אורות בשעות שהשעון עובד (בלי משים ומתוך הרגל) או שמדליקים אורות עבורי בשבת. בנוסף, יש שבתות בה אנחנו אוכלים ארוחת שבת בגג, שם אין אפשרות לשים שעון שבת, לכן פעמים שמדליקים אור לפני שבת אך מכבים בשבת עצמה או מדליקים ומכבים בשבת. לא נעים לי לבקש מההורים להשאיר את האור בגג דולק כל השבת וגם לא בטוח שמעוניינים לעשות זאת ואיני יכולה לכפות עליהם – האם זה חילול שבת שנהנית ממנו ואם כן איך עליי להימנע ממנו מבלי שהמשפחה תיפגע?. מיחם – משתדלת לשים אך לא המשפחה לא משתמשת בו. אין הקפדה על ברכת המזון וטעם לשבת אם אני לא נמצאת. דיבור חול בשבת, הרבה פעמים מנסה להימנע מלדבר עם המשפחה על דברים שמתכננת וזה משתמע שאיני רוצה לשוחח עמם. יש מצבים שאני יכולה להגיע לכדי חילול (הנאה מהדלקת אור בשבת או מאוכל שחומם בשבת – ע"י תנור או שימוש מכוון בשעון שבת של הפלטה) או אכילת מאכל שכשרותו אינה ידועה (לדוגמה מהכשר של חו"ל או מחנות ללא תעודת כשרות) ואיני יודעת זאת (למרות שההורים משתדלים לומר לי זאת כי יודעים שחשוב לי). נוצרים מצבים בהם אני שואלת את ההורים מהי רמת הכשרות וזה יוצר מצב לא נעים שאני כביכול לא סומכת עליהם. הבנתי שטלטול עיתונים בשבת אסור כי זה מוקצה, כשאני נמצאת בשבת עם משפחתי המסורתית, קורה שיש עיתון על הספה או שמבקשים ממני להביא להם אותו האם זה אסור? אם כן, כיצד עליי לסרב בנועם? הכנה משבת לערב חג יו"ט (לא מחכים עד מוצ"ש ומכינים את צורכי החג כבר בשבת). בישול ביו"ט לא לפי כללי ההלכה – אמא הפסיקה לבשל בגללי ביו"ט ואני מרגישה לא נעים ממנה. בחלק מהחגים אוכלים חלבי ולא ארוחה עם בשר ויין. אין אווירת שבת/ חג וזה חסר לי. בנוסף, עולה חשש מה יהיה לאחר החתונה כשאתארח עם בעלי בבית ההורים. ובכלל, החיבור שלו עם משפחתי המסורתית. היום ב"ה המצב הרבה יותר טוב בבית מבעבר והצלחתי אומנם להסתדר, אבל עשיתי הרבה שינויים בבית, שלא בדרך הנכונה. היום אני רוצה להמשיך את השינוי החיובי אבל בדרך שתהיה מקובלת על כולם ולא באופן כופה או משתלט. מתנצלת על האריכות והשאלות הרבות, אני באמת לא יודעת כיצד עליי לנהוג במצבים האלה וזקוקה להדרכה. אשמח למענה בכתב או טלפונית ככל שיעלה צורך בדבר. תודה רבה.
תשובה
בס"ד שלום לך. שמחתי מאוד שתשובתי עזרה לך, ואשתדל לעזור עוד בכל מה שאוכל. ריבוי השאלות שלך מראה לי שטוב יהיה לך לקיים את דברי המשנה במסכת אבות "עשה לך רב והסתלק מן הספק". אמנם קשר עם רבנית הוא טוב להדרכות, להתייעצויות, ולקשר קרוב יותר ואישי, אך קשר עם רב יש לו משהו אחר, שהוא אפשרות לקבל תשובות הלכתיות מדויקות למה שאת צריכה, בדברים שאת מתמודדת, תשובה הלכתית ברורה יותר. לא כדאי להסתפק רק במישהי שמלווה, כי הבקיאות ההלכתית של רב תמיד תהיה גדולה יותר, היכולת שלו לפסוק במצבים מורכבים חשובה מאוד במצב שלך. לכן, אענה על חלק מהשאלות שלך, ואשמח שתאשרי את המוכנות שלך לשאול רב שאלות הלכתיות ואצור לך קשר עם רב, שקבוע יוכל לעזור לך. ואתחיל עם השאלות אחת לאחת בעזרת ה' יתברך. 1. טבילת כלים היא דבר חשוב מאוד, ולכן אם את יכולה להוביל את ההורים שלך לבצע את הטבילה אפילו שאת תיקחי אחריות על זה, זה ודאי דבר מאוד חשוב. אבל אם את מרגישה שהדברים לא יתקבלו, יש מקום להקל, שהכלים לא שלך אלא של ההורים, ולכן ישנם פוסקים שהקלו בכך, שחיוב הטבילה הוא רק על הבעלים, ולכן גם האיסור לאכול בכלים לא טבולים הוא רק על הבעלים ולא על האחרים. במצב שלך אנו סומכים על הפוסקים האלו ואת יכולה להמשיך ולהשתמש בכלים. 2. כלי שהשתמשו בו בבשר וחלב קר, אינו צריך הכשרה, אלא שטיפה טובה עם סבון. אם השתמשו בחם, זו בעיה! את יכולה להשתמש בקר, ואם לא, להשתמש בכלים אחרים. אם הכלים שבישלו בהם השתמשו בבשר ובחלב בתנור, בשעת צורך גדול אפשר לסמוך על כך שבדרך כלל מנקים את הכלים ועובר 24 שעות ולכן הבלוע נפגם. 3. לגבי כשרויות מחו"ל עם אישור הרבנות הראשית לישראל, את יכולה להקל, כי אמנם אנו משתדלים לאכול כשרות מהודרת יותר, אבל חשוב לדעת שמעיקר הדין זה כשר, כי הכלל ההלכתי הוא שעד אחד נאמן באיסורים, ובכשרות זה לפחות נאמנות של עד אחד. 4. ירקות עלים שסובלים מתולעים זו בעיה, ויש לחלק בין בין ירקות עלים עם עלים גדולים כמו חסה שבה יש גם תולעים בתוך העלים והשטיפה לא מועילה, ובה פשוט אין מה לעשות אלא לא לאכול, לבין דברים שבשעת צורך אפשר לסמוך על שטיפה, כמו כרוב, פטרוזילה, כוסברא וכדומה. 5. לגבי בשר לא חלק, תוכלי להקבל בזה עד שתתחתני בעזרת ה'. 6. הפרשת תרומות ומעשרות - תפרישי בעצמך, עשי דרך מכון התורה והארץ קרן המעשרות ותקבלי הדרכה איך להפריש, ואת תפרישי בעצמך. 7. לגבי הפרשת חלה, החיוב הוא גם אם לא הפרישו בשלב מוקדם, ולכן תפרישי לפני שאת אוכלת. 8. הדרכה איך לעשות את התהליכים עם המשפחה, נסי דרך הקשר ששלחתי לך עם שמרית, ואשמח לדעת אם הסתדר. בברכת הצלחה רבה. הרב יצחק גרינבלט.
הרב יצחק גרינבלט
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il