• שאלות כלליות

צדקה מגוי -הבטחת הכנסה

הרב יהודה אודסר

כ"ג אב תשפ"א
שאלה
שלום כבוד הרב, שאלתי היא האם הבטחת הכנסה ממדינה זרה ליהודי החי בחו"ל הינה בגדר צדקה מגוי? שהוא אסור. על מנת לקבל את הבטחת ההכנסה צריך היהודי להוכיח לשלטונות שאין ידו משגת אפילו למוצרים בסיסיים ביותר. ורק אם יוכיח זאת יוכל לקבל. ועוד השאלה מתפצלת. האם בעובדה שאותו יהודי מבקש הבטחת הכנסה הוא לא סומך על השם יתברך ושם אמונו בגויים ? ועל זה יענש ? האם הינו חייב במעשר מהבטחת ההכנסה או הוא נחשב לעני שפטור ממעשר הכספים ? האם עדיף לאותו יהודי ללכת לבקש תמיכה מהקהילה היהודית בעירו ולא מהשילטונות, אבל בכך עלול לבייש עצמו בקהילה ואילו מול השלטונות הוא רק "מספר" אמנם יהודי, אבל לא מכירים אותו אישית ולכן אלול להתבייש פחות. האם יש הבדל אם אותו יהודי רווק או בעל משפחה ? גר לבד או עם הוריו/משפחה/חברים אך אינם יכולים לפרנסו מעבר למתן מקום לינה? בתודה מראש על התשובה.
תשובה
האיסור לקבל צדקה מנכרים מחולק לשניים א. לאדם הפרטי - אסור בפרהסיה משום בזיון (סנהדרין כו: וברש"י שם כתב הטעם משום חילול ה') ב. לאומה הישראלית - אסור משום ריבוי זכויות לנכרים ומותר רק משום שלום מלכות (וגם אז לכתחילה יחולקו מעות אלו לעניים נכריים -בבא בתרא י: ) בנידון שלך נראה לענ"ד שאין איסור בקבלת תמיכה/הבטחת הכנסה מן המדינה מכמה טעמים 1.זה לא ניתן לך באופן אישי כצדקה אלא דאגה כללית שמדינת רווחה דואגת לכלל אזרחיה כמו כן אין כאן חילול ה' של שפלות היהודי הפרטי מכיוון שזה ניתן ממוסדות מדינה ריבונית שהיא הריבון במקום מגוריך 2. אם אני מבין נכון מענק זה ניתן בסתר ולא ידוע לכולם (פרהסיה) ובזה אין בזיון (לעיון שולחן ערוך יו"ד רנד) לעניין מעשר -כל אדם חייב בצדקה מהכנסותיו, אבל נתינת מעשר זו מידה בינונית בצדקה שניתנת רק אם יש לאדם כדי מחסורו (ולפי דבריך אין לך) לכן אתה פטור. בנושא הקהילה - צריך לדעת שקהילה היא מעטפת שייכות וכל אחד תורם למעטפת הזו ונהנה ממנה. בטוחני שגם אתה תרמת אי פעם לחוסנה של הקהילה ואם יש לקהילה קופת צדקה בוודאי שיש אנשים טובים שישמחו לתמוך במישהו מתוך הקהילה ששותף לחיים במקום. בדרך כלל מוסדות צדקה בקהילה עושות זאת בצורה מוצנעת ודיסקרטית בשביל לא לבייש