• שאלות כלליות

השם עמנואל מיכל לבת

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ו אדר א' תשפ"ב
שאלה
שלום כבוד הרב. בעלי ואני מאוד רוצים לקרוא בעזרת ה׳ לבת - עמנואל מיכל , עמנואל כשם ראשון ומיכל כשם שני . אני פחות מתחברת לשם מיכל אך מפני שזהו שמה של חמותי חשוב לי לעשות לו כבוד ולאפשר לו לקרוא לביתנו הבכורה כך. האם השמות מומלצים? תודה רבה!
תשובה
שלום וברכה. ראשית כל מזל טוב. מיכל הוא שם טוב ומומלץ לבת. מיכל היתה בתו של שאול המלך ואשתו הראשונה של דוד המלך, והיתה צדקת (ראו אודותיה בשמואל א'-ב', ומבואר בחז"ל ובמפרשים שהיתה צדקת, והבן שזכתה לו בערוב ימיה מורה על כך שנתכפר לה, ספר שמות בארץ עמ' קי"ד, ספר ישועות מרדכי בשם הגר"מ אליהו זצ"ל). וכפי שכתבתם יש בכך אף כיבוד הורים. לגבי השם עמנואל, רואים בספר ישעיהו (פרק ז' פס' י"ד), שהשם עמנואל מתייחס במפורש לבן זכר: "לכן יתן אדנ-י הוא לכם אות הנה העלמה הרה וילדת בן וקראת שמו עמנו אל". אמנם יש שמות בתנ"ך שנוהגים כיום לקרוא הן לבנים והן לבנות, אלא שבדרך כלל מדובר על שמות שמתארים מידה מסויימת, מקום או חפץ ולא שמות של אדם. לכן אם יש ביניכם הסכמה לגבי השם מיכל, מה טוב, וכבר אמרו חז"ל שרוח נבואה נזרקת על ההורים יחד. לגבי השם עמנואל, טוב אם תשקלו שוב את הדברים יחד עם תלמיד חכם שאתם מכירים. ברכת ה' עליכם,