• שירה ומוזיקה

שמיעת קטעים מהקוראן בגלל המנגינה וההטעמה

הרב דוד חי הכהן

ז סיון תשפ"ב
שאלה
שלום רב, שמי שמואל אני מתחזק ובישיבה ואיני יודע ערבית אלא מספר מילים בודדות אני נהנה לשמוע שירים בערבית גם של זמרות ערביות (איני מכירם וגם אני משתדל שלא לזכור מי הן) לאחרונה נחשפתי לקטעי שמע מהקוראן אשר הזמר מדגיש את הדברים היפים (סילוף דברי התורה בעניין יוסף הצדיק וכו' (תרגמתי קטעים ורואים בברור את השטויות שלהם) המטרה של המשמיע לעורר את ההמון שכל הרצח והשנאה אינו מקורו בקוראן אלא דברי השונאים. ברצוני לדעת אם אסור לשמוע ובפרט לי. ומה התחליף ביהדות אם יש ואני מתכוון לקטעים טובים בערבית אשר ערבים לאוזן? תודה רבה
תשובה
א. ראוי לא לשמוע זמרה של נשים יהודיות או נכריות גם אם לא מכירים ולא מבינים את המילים. ב. בוודאי אם יש קטעים שידוע שהם זיוף של התורה אין לשמוע אותם. ג. יש הרבה שירים ופיוטים מזרחיים שלקחו מנגינות משירי הערבים ואותם אפשר לשמוע כי העיקר הוא המילים ולא המנגינה. רק אם ידוע שאותה מנגינה מקורה בשירי עגבים ואם תשמע את המנגינה בפיוטים זה יעורר לך זכרון של דברים אסורים מזה כדאי מאוד להימנע.