• יחוד

איסור יחוד כשהדלת סגורה (לא נעולה)

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ג מרחשון תשפ"ג
שאלה
שלום וברכה לרב. אני צריך לבקר את הדודה שלי (אלמנה), בדרך כלל היא לבד בבית, היא גרה בבניין בקומה השניה, והשאלה האם צריך להשאיר את הדלת פתוחה או שאפשר לסגור אותה כמובן בלי לנעול אותה עם מפתח.
תשובה
שלום וברכה. יש לחלק בין כמה אופנים: א. אם משאירים את הדלת פתוחה לרשות הרבים - אין איסור יחוד. אולם בשעת לילה מאוחרת בשעה שאנשים אינם מצויים ברשות הרבים, אסור להתייחד. ב. אם סוגרים את הדלת (לא נועלים) ויש אנשים שעלולים להכנס לשם בלי להקיש - אין איסור יחוד. ג. אפילו במקרה שהדלת נעולה, אם יש לאנשים נוספים מפתחות לבית, והם עשויים להכנס בעל עת שירצו – אין איסור יחוד. והוא הדין אם יש חלון הפונה לרשות הרבים שניתן לראות דרכו מה שנעשה בתוך הבית. מקורות: א. כיון שהשוהים בפנים חוששים שכל רגע יכנס משהו לתוך הבית, ולכן אינם באים לידי חטא כמבואר בגמ' בקידושין (פא.) וז"ל: "אמר רב יוסף פתח פתוח לרשות הרבים אין חוששין משום יחוד". וכן נפסק ברמב"ם (איסורי ביאה כ"ב י"ב), ובשו"ע (אהע"ז סי' כ"ב סע' ט'). חשוב להוסיף את דברי רבנו יונה (ספר היראה רל"ד-רל"ז) שאדם צנוע יחמיר אף בפתח פתח, ועיין בזה בשו"ת צי"א (ח"ו סי' מ' י"א י"א), שסובר כן אף בדעת הרמב"ם. אולם היתר פתח פתוח לרשות הרבים, אינו שייך בלילה בשעה שאנשים לא מצויים בחוץ כאמור לעיל, כמבואר בבאר היטב (סי' כ"ב סק"ט) בשם כנה"ג, וכן כתב בחכמת אדם (כלל קכ"ו סע' ז'). ומדברי מרן החיד"א (בברכ"י הובא בפת"ש כ"ב סק"ט) מדוייק שהעיקר אם יש אנשים בחוץ או לא, ואינו תלוי בלילה. ב. הרשב"א (שו"ת ח"א סי' אלף רנ"א) כתב שהגפת דלתות אינה יחוד עד שהבית יהיה נעול. וכן כתב רבנו יונה (ספר היראה שם): "אל תתייחד עם שום אשה וכו' ואיזהו יחוד, סגור במפתח או במנעול, כדין יחוד האמור בתורה", וכ"כ רבים מגדולי הפוסקים (שו"ת רדב"ז ח"א סי' קכ"א, מבי"ט ח"א סי' רפ"ז, שו"ת מהרש"ם ח"ב סי' ע"ו ועוד), ומטו משמיה דמרן החזו"א (ספר דבר הלכה סי' ג' אות ו'), שדירה בקומה גבוה שדלתה סגורה אך לא נעולה, ואנשים עלולים ללכת בחדר המדרגות, נחשבת כפתח פתוח. ג. שו"ת דובב מישרים (ח"א סי' ה'), ושו"ת צי"א (ח"ו סי' מ' פרק י"ב אות י'). וכן הורה החזו"א למעשה (ס' דבר הלכה סי' ג' סע' ג' י"א). לגבי היתר חלון הפונה לרשות הרבים, ראה בשו"ת הרדב"ז שם, שו"ת מהרש"ם ח"ב סי' ע"ו, אגרו"מ אהע"ז ח"ד סי' ס"ה ב', שו"ת צי"א שם פרק י"א אות כ'). ברכת ה' עליכם,