• תכלת

האם ניתן לקשור את הציציות עם פתיל התכלת על פי מסורת הספרדים?

הרב עזריה אריאל

ד סיון תשפ"ג
שאלה
שלום וברכה, אני ספרדי והחלטתי להטיל פתיל תכלת על הציציות. שאלתי היא האם ניתן לקשור אותן על פי שיטת האר"י כמנהג הספרדים (ארבע חוליות בסדר ליפופים 7-8-11-13 לטלית גדול ו10-5-6-5 לטלית קטן)? ראיתי שלפי הרמב"ם כאשר יש תכלת בציצית צריכות להיות לפחות 7 חוליות. יש דרך ליישב בין הדברים (לקשור ציצית עם פתיל תכלת על פי מסורת הקשירה הספרדית) או שאצטרך לקשור על פי שיטה אחרת (הרמב"ם, הראב"ד וכו)? ואם כן איזו שיטה מועדפת? תודה רבה!
תשובה
לשואל, שלום וברכה! דברי הרמב"ם שציינת הם דינא דגמרא (מנחות לט ע"א): "הפוחת לא יפחות משבע, והמוסיף לא יוסיף על שלש עשרה. הפוחת לא יפחות משבע - כנגד שבעה רקיעים, והמוסיף לא יוסיף על שלש עשרה - כנגד שבעה רקיעין וששה אוירין שביניהם". שיטת האר"י ושאר המנהגים נאמרו רק כאשר אין תכלת. בכל אופן, ניתן להגיע למספר כולל של 39 או 26 כריכות בשבע חוליות, בחלוקה אחרת בין החוליות. או לעשות כמנהג האר"י בארבע החוליות האחרונות בלבד, ולפניהן שלוש חוליות מינימליות של שלוש כריכות. בעניי איני יודע מה עדיף מבין האפשרויות, ולא עיינתי בזה כדבעי.