• תורה, מחשבה ומוסר
  • לימוד אמונה וחיזוקה

ללמוד כתבי הרב?

רבנים שונים

כ"א תמוז תשס"ב
שאלה
האם ישנה מניעה ללמוד את כתבי הרב זצ"ל לפני עיון בספרים שנחשבים בסיסיים יותר כמו כוזרי ורס"ג וכו’, או שמא נחשב הדבר "קפיצה על שלבים"? האם יש גיל משוער שבו מומלץ ללמוד בספרי הרב?
תשובה
אכן, בלימודי האמונה הדריכונו רבותינו ללמוד בסדר מסוים. מופיע באגרות הראי"ה שעל האדם ללמוד "מסילת ישרים" מדין דרך ארץ שקדמה לתורה ולאחר מכן מהר"ל "נתיב התורה", ע"מ לבנות את היחס הנכון בין האדם לתורה. אח"כ ספר "חובת הלבבות" ללא שער הייחוד ובמקומו ללמוד את ספר הכוזרי, עליו אמר הגאון מוילנא שכל עיקרי אמונת ישראל ותורתו תלויים בו, ובו נבנית הבנת קומת הכלל מתוך אמונה בעובדות הסטוריות, ולא מתוך פילוסופיה למדנית שיכלית כמו בשער הייחוד. לאחר מכן יש ללמוד ג' ספרי מהר"ל "נצח", "גבורות", "תפארת". אכן, ככלל גם ספרי ראשונים קודמים לכתבי הרב, אך הדבר תלוי הרבה בלומד, בגילו וברמת כישוריו. ביתר שאת ניתן להאמר כך - הרב זצ"ל היה בעצם המאור הגדול, רואה כל הדורות בהבנת מהות הדור ומהות האמונה המחיה אותו, ועל כן ככל שתבנה קומת הבסיס לפני לימוד כתביו, תוכשר נפש הלומד להבין יותר ולהעמיק גם בהבנה של מה שכתוב וגם ביכולת לדייק בכוונת הרב. על כן, בבואך ללמוד ספרי אמונה דע, אמונה אינה אינפורמציה יבשה, אלא מהווה את הבניין של מהות החיים הפרטיים והכלליים, על כן טוב תעשה אם תקבל הדרכה מדויקת מתלמיד חכם המכיר אותך, את גילך, את עברך ואת כישוריך בכדי לבנות תכנית שבה תוכל למצוא בלימודי האמונה את האור והמאור להעמקת חייך וכישוריך לאומה הישראלית בדור הזה. לסיכום - אין גיל טכני המיועד ללימוד של כתבי הרב זצ"ל, צריך לבנות קומה ע"ג קומה כדי שהתורה והאמונה יהוו לנו דרך חיים. הרב משה אליה.