- הלכה
- הפרדת הכלים
שאלה
שלום כבוד הרב יש לי שאלה בנוגע לבשר וחלב
השאלה: חיממתי בתנור פיצה ויום למחרת רציתי לחמם עוף באותו התנור ולא עברו 24 שעות לאחר חימום המאכל החלבי האם מותר לחמם ולאכול את העוף כי לדעתי לא כיוון שלא עברו 24 שעות מה עושים?
תשובה
שלום וברכה,
לכתחילה יש לחכות עשרים וארבע שעות, לחמם את התנור בחום הגבוה ביותר במשך כעשרים דקות, ורק אז ניתן להכניס את העוף על תבנית בשרית ולבשלו. ואם התנור מלוכלך עם ממשות של חלבי, יש לנקותו לפני חימום התנור (יביע אומר ח"ה סי' ז).
אך אם אתה רוצה להקל בדבר, אתה יכול לסמוך על הפוסקים המתירים, גם בתוך עשרים וארבע שעות, לחמם את התנור, ואז להכניס מאכל בשרי לתנור חלבי או להיפך (כך דעת האור לציון ח"ג פ"י ב, וביביע אומר כתב שהמיקל בכך יש לו על מה לסמוך).
יש עוד פתרון לאפשר חימום עוף כשלא עברו עשרים וארבע שעות - לכסות לגמרי את העוף עם נייר כסף (ראה מ"ב תנא קלו, אגרות משה יו"ד א נט, תשובות והנהגות ח"א תל). הבעיה בפתרון זה היא שקשה לכסות בצורה הרמטית. לכן עדיף לכסות עם שתי שכבות של נייר כסף, וגם זה אין לעשות באופן קבוע (ראה רמ"א צב ח, אבני ישפה ח"ג עב).
כל טוב!
הרחבה:
במשך כמה זמן צריך לחמם את התנור ובאיזה חום? נזכיר כמה מקורות:
ביביע אומר (שם) כתב לחמם כעשרים דקות. לדעת הרב מרדכי אליהו די אפילו בחימום התנור למשך דקה אחת (ספר הכשרות בשמו פ"א, הע' צד).
בשו"ת אור-לציון (שם): "ואם מסיק את התנור על חום מאה וחמישים מעלות צלזיוס במשך מחצית השעה ודאי שדי בכך".
בקצוש"ע הלכות בשר בחלב לרב פפויפר (ח"ב ביאורים סימן ג) כתב: "שיעור חום שקש נשרף עליו מבחוץ הוא בין מאתיים למאתיים וחמישים מעלות חום". באגרות משה (יו"ד ח"ג, כה) כתב: "וגם הא יש לבדוק בנייר דק או קש, ואולי גם זה שהושחר כמראה גחלת זה עצמו הוא כשרפה ממש שיש להקל.
ובמסורת- משה (ח"ג עמ' קלה) מובא: "אמר רבינו
שהשיעור של קש נשרף אינו כשמניח שם חתיכת דף ונשתנה מראיתו למראה חום אלא צריך שישנה ממשותו,
שיהיה כמו מתפורר".
ועיין במאמרו של הר פרל 'כיסוי פלטה חשמלית ברדיד אלומיניום' בתחומין מ עמ' 368) שפירט את הניסויים שלו בעניין. לדבריו אם משמעות 'קש נשרף', היא השפעה ניכרת של החום על הצבע של הקש (או גפרור, נייר, חוט) - מדובר בתהליך שמשך זמנו משתנה בהתאם לטמפרטורה:
190 מעלות - כחצי שעה.
260 מעלות - כ15- דקות.
אם משמעות 'קש נשרף' היא כפשוטו - דרגת החום דומה מאוד לליבון חמור. קש נשרף
מיידית ב450- מעלות, וב300- מעלות הוא משחים תוך זמן קצר מאוד.
ועיין אגרות משה (ח"א יו"ד א מ) שבדברים יבשים ניתן להשתמש מיד, בזה אחר זה בניקוי התנור באופן יסודי.