• שבת ומועדים
  • ליל הסדר

דג במקום זרוע בקערת ליל הסדר

הרב דניאל קירש

י"ב ניסן תשפ"ב
שאלה
אם אין לי אפשרות לקנות בשר כשר בשביל הזרוע האם אני יכולה להשתמש בדג?
תשובה
שלום וברכה, לכתחילה יש לקחת בשר או בעוף לזרוע. יש הנוהגים לקחת זרוע של טלה או כבש, ויש נוהגים לקחת זרוע של בקר, ויש נוהגים שלא לקחת מבהמה כדי שלא יהיה דומה לקרבן פסח, אלא לוקחים רגל של עוף או כנף או גרגרת (צוואר). אולם אם אין לכם אפשרות להשיג בשר או עוף ניתן להשתמש בדג, או בכל תבשיל אחר כגון אורז (אם אתם נוהגים לאכול קטניות בפסח) או ירק מבושל. מקורות והרחבה: במשנה בפסחים (קיד.) מבואר שלוקחים שני תבשילים לצלחת של ליל הסדר. בגמרא (קיד:) מובאות כמה דעות איזה תבשילים יש לקחת ע"ש. הב"ח (סימן קעג, ד"ה אחד זכר לפסח ואחד זכר לחגיגה) ביאר שישנן שלש שיטות בראשונים מה נפסק להלכה. א. לשיטת הרמב"ם צריך דווקא שני מיני בשר. ב. לשיטת רבינו תם ניתן להסתפק בעצם של עוף והרוטב שלו, וכל שכן בשר ממש, אבל לא בתבשיל אחר כגון דג או אורז. ג. לשיטת הטור ניתן לקחת כל תבשיל, ואפילו אורז או סלק. למעשה מנהגינו לקחת בשר וביצה כמבואר בשולחן ערוך (תעג, ד), אחד זכר לפסח ואחד זכר לחגיגה. לכאורה מנהגינו מבוסס על שיטת הטור שסבור שניתן לצאת בכל שני תבשילים. אולם הב"ח (שם) ובעקבותיו המשנה ברורה (סי' תעג ושער הציון ל) הסבירו שמנהגינו מתיישב אף לשיטת רבינו תם. אף שיותר טוב לקחת שני מיני בשר ניתן להסתפק בעצם של בשר והרוטב שעמו, והביצה לא גרע מרוטב. לשיטה זאת אין להשתמש בדג או בתבשיל אחר (כל זה מבואר שם בב"ח). כאמור מנהגינו לקחת בשר וביצה. ישנם כמה מנהגים מה בדיוק לקחת לתבשיל ה'בשר'. כתב הפסקי תשובות (תעג, אות יב): "רבו המנהגים מה לוקחים ל"זרוע", יש הנוהגים, כפשוטו, לקחת זרוע של טלה או כבש, ויש נוהגים זרוע של בקר, ויש נוהגים לקחת רגל של עוף או כנף או גרגרת (צואר) ולא מבהמה כדי שלא יהיה דומה לקרבן פסח, ויש לקחת עצם ויהיה מעט בשר דבוק עליו". לסיכום: לכתחילה יש לקחת לזרוע בשר או עוף שבכך ניתן לצאת ידי חובת שיטת רבינו תם. אולם אם זה לא אפשרי, ניתן לסמוך על שיטת הטור ועוד ראשונים שסבורים שניתן לצאת בדג או בכל שני תבשילים אחרים. בברכת פסח כשר ושמח ונזכה כולנו לאכול מן הזבחים ומן הפסחים במהרה בימינו.