• מדינת וממשלת ישראל

החיוב לקבל את "סמלי המדינה"

הרה"ג דוב ליאור

ג אייר תשס"ו
שאלה
הרב ענה לגבי "חניכה שלא שרה התקווה", כי "אין לצאת נגד סמלי המדינה". אני מודה שהשיר "התקווה" מראה את גודל תשוקתם של יהודי הגולה, ובפרט במזרח אירופה לארץ ישראל, ואני יכול להעריך אותה על אף לחנה האירופאי, אבל לא בדיוק הבנתי את החיוב לקבל על עצמינו את כל "סמלי המדינה"?
תשובה
אין חיוב הלכתי מפורש לשיר את "התקוה" לעומת החיוב להניח תפילין. אלא היות ומקובל בארץ שעל-ידי שיר זה מביעים הערכה וכבוד למציאותה של המדינה, אם תמנע מלשיר את השיר הזה ברבים, אתה נראה כמזלזל במדינה. ומפני שאיכפת לנו מהמדינה, אל לנו להראות כמי שמזלזלים בה. כמו כן, אין בשיר זה בעיה של אמירת דברי שטות, הן מצד התוכן והן מצד איסור "ובחוקותיהם לא תלכו".