• שאלות כלליות

הצעת מקורית לשמיטה ה’תשס"ח

הרה"ג יעקב אריאל

י"ג אדר תשס"ז
שאלה
קראתי את דבריו של הרב בעלוני השבת, על הצורך לסייע לחקלאים המתכוונים לשבות בשנת השמיטה הבעל"ט. רציתי להציע הצעה שאפשר לממש כבר השנה, הצעה שעשויה להיות מקובלת על כל הזרמים, ובכך להביא לאחדות בעם ישראל לקראת השמיטה: אני מציע, שכבוד הרב יקרא לכל היהודים, לקנות כבר השנה - בשנה השישית - כמות גדולה של מוצרי מזון מחקלאים יהודיים, ולשמור אותם לשנה השביעית. ישנם מוצרי מזון רבים שאפשר לשמור - דגנים, קטניות, קמח, מיצי פירות, יינות, שמן, פירות יבשים ומשומרים, וריבות; אפשר גם לקנות פירות וירקות טריים ולהכין מהם פירות יבשים, ריבות ושימורים. היתרונות של הצעה זו: א. עזרה לחקלאים יהודיים - ככל שיקנו יותר מוצרים מחקלאים יהודים בשנה השישית, הרווחים של החקלאים יהיו גדולים יותר, ויהיה להם קל יותר לעמוד בניסיון שמירת השמיטה. ב. קיום של דברי התורה בפרשת "בהר" - "וכי תאמרו מה נאכל בשנה השביעית וגו’ וצויתי את ברכתי לכם, ואכלתם מן התבואה ישן וגו’" - התורה ממליצה לאכול בשנה השביעית מזון ישן שנשמר מהשנה השישית, שהוא כשר לפי כל הדעות והשיטות המקובלות בעם ישראל, ללא כל ספק וחשש. מותר כמובן לאכול גם פירות שצמחו בשנה השביעית (בקדושת שביעית), אולם, ע"פ פסוק זה, התפריט שלנו בשנה השביעית צריך להסתמך בעיקר על יבול שישית, והיבול שצומח בשביעית הוא רק מעין "קינוח". ג. הכנה לקבלת הברכה "וציוויתי את ברכתי לכם" - כידוע, כדי שהברכה תחול, יש להכין כלים, כדברי הנביא אלישע "שאלי לך כלים" וגו’; אין אנו יודעים אם ה’ יחליט לתת לנו ברכה אם לאו, אבל אנחנו מצדנו, מתוך אמונה בהתגשמות ברכת ה’, צריכים להתכונן לקבל את הברכה - להתכונן כבר עכשיו לאגור מוצרי מזון לשנה הבאה. ד. הכנה מחול לקודש - כפי שביום שישי יש להכין אוכל לכבוד שבת, שנאמר "והכינו את אשר יביאו" וגו’, וכן "מי שטרח בערב שבת - יאכל בשבת", כך בשנה השישית ראוי להכין אוכל לכבוד שנת השבת. ה. צמצום הצורך בעבודת אדמה בשנה השביעית - ככל שיהיו יותר יהודים שישמרו אוכל מהשנה השישית, יהיה פחות ביקוש למוצרי מזון בשנה השביעית, יהיה פחות צורך בעבודת אדמה ע"י היתר מכירה, פחות צורך להקל במלאכות דרבנן (תופעה מקובלת בשדות של "אוצר בית דין"), ופחות צורך ביבול נכרים. הצעה זו לא באה להחליף רעיונות חשובים אחרים, כמו הקמת קרנות סיוע לחקלאים, אלא רק להוסיף עליהן. קריאה של הרב, להתחיל להתכונן לשמיטה על-ידי קניית מזון מחקלאים יהודיים ואגירתו לשנה השביעית, עשויה לאחד את הזרמים בעם ישראל סביב ההכנות למצווה חשובה זו.
תשובה
רעיון יפה אולם חוששני שאינו מעשי. ליישום רעיונך כל אחד זקוק למחסן גדול. לעירוניים שבנו אין מחסנים כאלו. אולם הרעיון שלך מיושם חלקית במסגרת ציבורית. בפרות הדבר כבר קיים אך גם בחלק מהירקות הדבר בר ביצוע לדוגמא, לשם איסום תפו"א יש צורך בתנאים מיוחדים כגון בבתי קירור מבוקרים. אדם פרטי לא מסוגל לכך אולם יש כיום אסמים ענקיים בהם ניתן לשמור תפו"א למספר חודשים רב. אולם האסמים יוכלו לעשות זאת רק אם הציבור יתחייב מראש להעדיף תפ"א אלו ע"פ אחרים ואולי גם לשלם קצת על השימור. גם גזר ובצל ניתן לאסם. רק התמנות מראש על "אוצר הארץ" בהיקף גדול תאפשר זאת. יש הצעה רעיונית לעקר ירקות רכים כגון עגבניות מלפפונים וכדו' ע"י הקרנה בכור האטומי בנחל שורק. השאלה היא האם הציבור יאכל תוצרת זו?. עכ"פ לירקות טריים הצעתך אינה מעשית.