פתיחת חנות בשבת ע’י שותף גוי

הרה"ג יעקב אריאל

כ אב תשס"ב
שאלה
אני גר בחו"ל עם שותף גוי בדירה שהוא גם שותפי לעסק. אני שומר שבת, וכרגע פתחנו יחד חנות נוספת חדשה, והיום הכי משתלם בעבודה זה ביום שבת. האם מותר לי לתת לגוי (שותפי) לעבוד בשבת ? (על פי מוסכמות מראש על העבודה...) יש לציין שאני לא מתחלק איתו בשום כסף מהעבודה של שבת וגם לא מתערב בעבודה כלל. אך יתכן שבכסף שיהיה הוא יקנה דברים שהם לטובתי ואולי גם מוצרים לדירה ,ומזון, וכו'. ומה בכלל התנאים בזה?
תשובה
אסור שליהודי תהיה זיקה כל שהיא לרווחי השבת. אם שם העסק לא נקרא על שמו של יהודי וכל רווחי השבת הם של הגוי בלבד הדבר מותר. אסור ליהודי ליהנות מרווחי השבת. המוצרים שהגוי רוכש בעצמו ולעצמו מותרים בתנאי שאין מי שמתיחס אליהם כאל רכוש משותף או שיש בהם ליהודי כל זכות שהיא.