• שבת ומועדים
  • חולים, מעוברות ומניקות

משחה רפואית ביום הכיפורים

הרה"ג דוב ליאור

כ"ז תשרי תשס"ח
שאלה
בעבר נהגת לקחת כדורים כנגד פצעי האקנה שהיו לי, דרך פעולתם הייתה לייבש את גופי, ולכן מאז אני משתמשת במעין שפתון לחות שמוכרים בחנויות הפארמים. ביום הכיפורים האחרון, העירה לי בת דודתי כי אסור לי כלל להשתמש בשפתון זה כי זה איסור סיכה (משיחה). רציתי לדעת, האם דבר זה הוא נכון, למרות שאין בו כלל עניין של יופי וטיפוח (שהרי אינו משאיר צבע על שפתיי, רק מלחלח אותן), והאם חטאתי ביום הכיפורים האחרון כשעשיתי זו, והאם יש דרך אחרת לפתרון מצב היובש?
תשובה
הבעיה היא לא רק ביום כיפור, היא גם בשבת ויום טוב. יש בעיה של ממרח ויש בעיה של צביעת העור. אמנם ה"מגן אברהם" אומר שצביעת עור אדם איננה אסורה מן התורה, כי עור אדם איננו מיועד לצביעה, אך אסור מדרבנן. את יכולה לאכול חתיכת לחם הטבולה בשמן וממילא השפתיים ילחלחו בשמן, וזה ימזער את הנזק של התייבשות השפתיים (כמובן שזהו פיתרון שאיננו רלוונטי ביום כיפור).