• גזל ונזיקין

חשש לגזל אחרי שנתיים

כולל דיינות פסגות

ד כסלו תשס"ח
שאלה
אני לומד במוסד תורני מסוים אשר לפני שנתיים היה ממוקם סמוך לבית-כנסת, באותה העת השאלתי את הטלית מבית הכנסת בשביל החזן בתפילה באותו מוסד. בכל אופן, נזכרתי בסיפור עכשיו אחרי שנתיים, ואינני יודע האם החזירו את הטלית או שלא. שאלתי גורמים במוסד שלי אך אינם יודעים כיוון שגם ההנהלה התחלפה בינתיים. כרגע יש לנו שתי טליתות ולבית הכנסת גם לא חסר טליתות. מצד אחד אינני חושב שיש לשאול את בית הכנסת כיוון שזה יכול ליצור בעיות לא נעימות, מצד שני יתכן ויש כאן גזל! אך ייתכן שביה"כ מעולם לא היה מודע לחסרון ואף שכח מזה לחלוטין. ברצוני להוסיף שהמוסד שלי לא יודע דבר ולא מעוניין לדון בסוגיה זו בכלל, מה עלי לעשות?
תשובה
על מנת לענות בקצרה ובמדוייק, אודה על תשובתך להבהרות הבאות: א. האם גבאי בית הכנסת ידע על ה'השאלה'? (הבנתי מדבריך שלא היתה ידועה לו). א1. אם הוא ידע על ה'השאלה' האם ידע שהיא בשביל המוסד התורני? א2. אם הוא לא ידע על ה'שאלה' הזאת, האם בעיקרון 'השאלה' כזאת היתה מקובלת וידועה לגבאים, או שהיה זה מעשה חד פעמי? ב. מי במוסד שהנך לומד בו ידע על ה'השאלה'? האם היא היתה בשליחות המוסד או אחראי מטעמו? ג. אני מבין שהינך בטוח שאתה עצמך לא החזרת את הטלית, אם כן על מה מתבססת השערתך שאולי אחרים השיבו את הטלית? הרב אחיה ליפשיץ. להמשך הדיון