• שבת ומועדים
  • מכשירי חשמל

שימוש במחשב בשבת

הרב רואי מרגלית

כ תמוז תשס"ג
שאלה
האם מותר להשתמש במחשב בשבת כאשר הוא הופעל לפני כניסת שבת? האם יש הבדל בין פעולה ארוכה שהמחשב מבצע לבד, לבין הקלדה של המשתמש?
תשובה
כתב השו"ע בסימן רנב שמותר להתחיל במלאכה בערב שבת והמלאכה ממשיכה מאליה בשבת, ולכן מותר לתת למחשב בערב שבת הוראה לעשות פעולה ארוכה והמחשב ימשיך אותה במשך השבת מעצמו, אבל אסור לבצע שום פעולה או תוספת פעולה בשבת עצמה על המחשב. אני מדבר על הפן ההלכתי הרגיל של פעולה ללא קול הממשיכה בשבת. אך ברור שאין כוונתי לסייע בידי עוברי עבירה שפועלים בשבת כמו שלא נתיר להקליט תכנית עם שעון שבת מהטלביזיה שעובדי התכנית מחללים שבת בשידור התכנית הזו. אך אם זה לדוגמא קובץ לימודי מאיזה אתר ספריה שברור לנו שלא עובדים באופן מיוחד בשבת כדי להכניס תכנים או לתחזק כל הזמן את האתר שלהם כמו אתרים מסחריים איני רואה בעיה בכך. הרב רואי מרגלית.