• שאלות כלליות בברכות

מזיגה ביינות שלנו

הרה"ג דוב ליאור

ז אדר תשס"ט
שאלה
בדין מזיגת מים ביין יש את התוס’ בחולין (כה: ד"ה מתמדת) שמחדשים לנו שביין צריך שני תנאים: אחד שתהיה מזיגה לא יותר מ75% מים, והשני בנוסף לזה שיהיה טעם יין. ואת שני התנאים למדו התוס’ מגמ’ שונות. חלק מהאחרונים מחמירים ביינות שלנו שלא תהיה מזיגה של 75% מים משום שהיינות חלשים (ומסתמכים על תר"י בברכות ס"פ כיצד מברכין) ולא הבנתי מדוע, הרי אין חולק על התוס’, ואם מזגתי 75% מים ביין ויש טעם יין, למה לא לברך הגפן?
תשובה
משום שטעם היין לא נחשב טעם חזק, הוא נחשב "קיוהא". בדורות הקודמים אם כוס יין נתערב בשבעה כוסות מים, מרגישים בזה איזשהו טעם, אבל לא ברכו על זה בורא פרי הגפן, כי הטעם הזה הוא קלוש, ויין בטל בשישה למרות שדברים אחרים בטלים ביותר. כל דבר ודבר לפי עניינו. זה כבר לא נקרא יין חשוב שמברכים עליו. בתקופת התלמוד באמת היה כך, היום נחלשו היינות, וגם במזיגה עד 75%, טעם היין אינו נחשב חשוב שיברכו עליו בורא פרי הגפן.