• שירות לאומי

שירות לאומי בגיל 22

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ט"ז מרחשון תשס"ד
שאלה
ראיתי שהרב ממליץ לדחות את השירות הלאומי לאחר הלימודים הגבוהים. ורציתי לומר על כך כמה דברים מנקודת מבטי. אני המשכתי ללימודים גבוהים מיד לאחר התיכון - ללא שירות לאומי וכיום אני מצטערת על כך. נראה בעיניי נכון לשרת מיד לאחר התיכון (בביתי אין ב"ה בעיה כספית). הסיבות לטובת שירות בגיל 18 הן: א. בגיל 18 היו לי הרבה יותר אנרגיות (גופניות ונפשיות) להשקיע. גיל 18 הוא גיל שבו האידאלים והאנרגיות הם ברמת שיא. בשירות לאומי חשוב מאוד הנכונות להשקיע, וצריך את האנרגיה וההתלהבות של הגיל הזה. ב. חווית השירות בגיל 18 תורמת לבנות בגרות, אחריות, וניסיון בעבודה עם אנשים. כשנכנסתי לשנה א’ במכללה הרגשתי את הפער ביני לבין בנות שעשו שירות והתבגרו באופן חיובי. ג. האפשרות להתנדב לאחר הלימודים אינה מעשית: ניסיתי להתנדב בגילי העכשווי לשרות לאומי - ונדחיתי (אפשר רק אם מסיימים עד גיל 21). ד. פעמים רבות אני שומעת את השאלה: עשית שירות לאומי? ומשיבה ב"לא", וזה מציק לי. נכון שלא צריך להיות אכפת מה אנשים אומרים, אבל אצלי זה מעורר כל פעם את הצער שחבל שלא עשיתי. עוד משהו שרציתי לומר הוא שאפשר לטעון ששירות בגיל 22 לאחר הכשרה מקצועית יהיה איכותי יותר, אולם, למשל אני, ברי לי שאם היה באפשרותי לעשות כיום שירות לאומי - הייתי פונה דווקא לתחום אחר ממה שלמדתי (מסיבות שונות). ייתכן שזהו יתרון אצל בנות שכן היו תורמות בתחום שבו יש להן את ההכשרה המקצועית. הסיבה שלא עשיתי שירות לאומי היא שלמדתי בבית יעקב וזה בכלל לא היה במודעות ועולם המושגים שלי אז. אף על פי שאין כאן שאלה ממש, אשמח לשמוע את דעת הרב.
תשובה
הצעתי לדחות את השרות הלאומי לאחר השלמת הלימודים העל תכוניים הייתה בגלל כמה וכמה נימוקים ולא רק סיבה אחת. ויתכן שיש בנות שלא מתאים להם לדחות את השרות הלאומי. איני יוכל לפרט יותר אך אני מניח שבעוד כמה שנים בהסתכלות כללית יותר תווכחי שצדקתי.