יחס נכון לקבלת מלגת לימודים

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"א מרחשון תשס"ב
שאלה
מה השקפת התורה על קבלת כסף לרוחא דמילתא כגון מלגות לבחורים על הצלחה במבחנים, וכיצד מתיישב הדבר עם הבקשה בברכת המזון "אל תצריכנו לידי מתנת בשר ודם"?    //עוד באותו נושא//
                           >> קבלת כסף על תחרות מאמרים תורניים
                           >> מעשר כספים ממילגה לאברך
תשובה
הקושיא היא מ"שונא מתנות יחיה". וכן קשה גם מדברי הרמב"ם האומר שאסור לאדם להתפרנס מן הצדקה בשביל היותו עוסק בתורה. בכל אופן, אם האדם לומד על מנת לקבל מלגה ונכנס למערכת המבחנים מפני שבסוף הוא מקבל כמה שקלים שיוכל לקנות בהם ספר, זה חמור מאוד מאוד. ואני מתאר לעצמי ומקווה שאין בישיבה תלמיד כזה שלומד בשביל המלגה. המלגה היא בשביל הלימוד ולא הלימוד בשביל המלגה.
אולם, אם אדם חושב שקבלת המלגה תעודד אותו ללמוד טוב יותר, אני חושב שהדבר כדאי. אמנם, אם ניתן היה להתעודד בלימוד מבלי להזדקק למלגה זה עוד יותר טוב. אולם אם אדם שואל את עצמו, איך ללמוד הכי טוב שאפשר? והוא מגיע למסקנה שאם הוא ילמד במסגרת מסודרת, שהיא נותנת מלגות בסוף, ומסגרת זו מעודדת אותו וגורמת לו ללמוד טוב יותר, אז זה לשם שמיים.
כמובן שטוב יותר היה, לו לא נזקק האדם לשום דבר, וכל כולו היה דבוק כל כך בתורה שהוא לא היה זקוק לחיזוק. אבל אם אדם יגיד שאינו רוצה ללמוד בשביל המלגה, וחסרון המלגה מחליש את לימודו, כי הוא לא ילמד באותה עוצמה שהיה לומד אם הוא היה מקבל מלגה, אז אני חושב שכדאי לקבל את המלגה וזה נקרא לשם שמיים.
בכלל, כל הדרכים שמחזקות את הלימוד הן טובות. למשל אם אדם יחליט שבכל פעם שהוא מסיים פרק ויודע אותו על בוריו, הוא הולך וקונה לעצמו משהו טוב, זה מצוין. בסופו של דבר יגיע האדם לכך שהוא יותר מבוגר ויעודד את עצמו בדרכים אחרות. למשל, יאמר לעצמו אם אני לומד את הפרק הזה טוב, אני לומד עוד דבר של הרב קוק, וזה מה שייתן לו את הדחיפה.
בכל אופן כך צריך להסתכל על הדברים. ואני שמח ששאלה זו עלתה. כי באמת לא טוב שאנשים ירדפו אחרי כסף, או שיחונכו בישיבה לקבלת פרסים או תמריצים חומריים. מפני שלימוד תורה צריך להיות במקסימום של האידאליות, ולא חס וחלילה מעורב בחשבונות נוספים. אולם להשתמש בו כאמצעי לשם שמיים, בהחלט יש מקום, ואם מישהו לא זקוק לזה תבוא עליו הברכה.

//עוד באותו נושא//
>> קבלת כסף על תחרות מאמרים תורניים
>> מעשר כספים ממילגה לאברך