• שבת ומועדים
  • תעניות

הוצאת ספר תורה ביום צום

הרה"ג דוב ליאור

כ"ד תמוז תשס"ט
שאלה
פעמים, אנו מתפללים שחרית של צום במניין מצומצם. ידוע שכדי להוציא ספר תורה, חייב להיות ששה צמים. אולם, קורה שבקהל, ישנם אנשים שהיו רוצים לצום, אבל אינם יכולים מפאת מצבם הביראתי. שאלותיי: 1. האם אדם שהיה רוצה לצום אבל אינו צם בגלל המצב הבריאותי שלו מוגדר כ-צם להוצאת ספר תורה. 2. ישנם אנשים שלא אכלו ולא שתו לפני תפילת שחרית אבל אין בכוונתם לצום. האם יגדרו כ-צמים להוצאת ספר תורה? 3. במקרים האלו, האם יש הבדל אם הצום חל בימי שני וחמישי, שהם ימים שקוראים בתורה?
תשובה
1. אם הצום חל בשני או בחמישי אפשר להוציא בכל אופן, כי גם אם לא היו קוראים בגלל הצום קוראים בגלל ביום. בימים אחרים ובמנחה אכן צריך שיהיו צמים. אם אנשים לא צמים בגלל שהם חולים וכדומה לכאורה נראה לי שאינם נחשבים כצמים, אבל אני צריך עוד לעיין בזה. 2. נחשב שאינו צם, כי קוראים בתורה בגלל שהוא יום צום ולגביו אינו יום צום.