• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

אירוח אצל קרובי משפחה בפסח

הרב דוד חי הכהן

כ"ד אדר תש"ע
שאלה
אני והאחים שלי (כולם נשואים ברוך השם) מעוניינים לעשות ליל הסדר ויום טוב ראשון של פסח אצל דודים שלנו. אנחנו לא בטוחים לגבי רמת הידע שלהם בכשרות רגילה, ובטח לא יודעים לגבי כשרות של פסח. אפשר לקרוא להם מסורתיים, כלומר, יש להם כלים נפרדים לחלב ובשר והם לא מכניסים בשר לא כשר הביתה. בנוסף הם אנשים אמינים, כלומר, הם יגידו לנו לגבי מוצרים מסויימים איך הכינו ואיפה קנו את המוצרים. יש להם גם רצון שכל המשפחה המורחבת תעשה את החג ביחד והם מוכנים להשקיע בשביל זה (אני לא יודע עד כמה אבל יש הרבה רצון טוב). אני יודע שאם יש תנאים בסיסיים של כשרות, כמו שכתבתי מקודם, אז ניתן להקל בחג משפחתי. אילו דברים נוספים צריך לברר ומה צריך לעשות בנושא של הכשרה של כלים, תנור, כלי הגשה וכו’, כדי להשיג רמת כשרות שתאפשר לנו לאכול שם? חשוב לציין, שאני חושב שיש ערך מוסף שאנחנו משפחה דתית היחידה שתהיה שם ואולי נוכל לתרום לאווירה של ליל הסדר בצורה חיובית מעבר לאוכל שיש ולכמה שירים, בנוסף לערך הלכידות המשפחתית שחשוב לנו מאוד. אנחנו ממוצא ספרדי אם זה רלבנטי.
תשובה
אין זה פשוט להתארח בפסח אצל משפחה מסורתית, כי יכולות להתעורר הרבה בעיות שבני המשפחה אפילו לא ידעו שיש כאן בעיה כלשהי. הן בקניית מוצרים עם כשרות לפסח של מהדרין, כי בכשרויות רגילות יכולות להיות שאלות שרק בדיעבד הכשירו. וכן צריך להגעיל את הכלים שרוצים להשתמש בהם בפסח, וכן ללבן את חצובות הגז, וליצוק רותחים על הכיור ועל השיש, ולהחליף תבניות האפיה בתנור, וכן אין הכשר לכלי חרסינה (צלחות וקערות הגשה). ואם אפשר שתתארחו ביום הראשון במלון שנמצא תחת משגיח מומחה או בבית אחד האחים שיודע כדת וכדין מה לעשות ודאי שזה עדיף. אבל אם אין דרך אחרת אפשר להתארח אצל אחד הדודים ובלבד שתביאו איתכם באחד הימים הקרובים (לפחות שבוע לפני החג כדי להשאיר מספיק זמן לתיקון) תלמיד חכם בקיא בהלכה שיראה את המטבח מקרוב ויתן הוראות מפורטות איך להכשיר הכל לפסח. וד' יצילכם מכל טעות ויזכה אתכם להרבות שלו' במשפחה ובישראל, אכי"ר.